Afbeelding
Pixabay

Gedeelte van Ede wordt per 2026 nul-emissiezone

13 juli 2021 om 17:15 Verkeer en vervoer

EDE Met ingang van 1 januari 2026 wordt een deel van Ede een nul-emissiezone. Dat gebied is dan niet langer toegankelijk voor goederenvervoer met vracht- en bestelauto’s die uitstoot veroorzaken. De precieze omvang van de zone is nog niet bekend. Dat wordt in de komende periode verder onderzocht en besproken, meldt de gemeente.

Vrachtauto’s en bestelauto’s mogen de nader te bepalen zone vanaf 2026 alleen nog inrijden als zij geen uitstoot veroorzaken. Het gaat dan om CO2-uitstoot en vervuiling door fijnstof, stikstof en geluid. 

GROOT DEEL Voor de omvang van de zone gaat de voorkeur van het college uit naar de zone die een groot deel van Ede-stad omvat. ,,Een grote zero-emissiezone zorgt voor eerlijke concurrentie en geeft de grootste bijdrage aan een gezonde en duurzame leefomgeving”, zegt wethouder Geert Ritsema (duurzaamheid) hierover.

Uit gesprekken met ondernemers uit het centrum van Ede blijkt volgens de gemeente dat er draagvlak is voor invoering van een nul-emissiezone. De ondernemers vragen wel om duidelijkheid, zodat ze zich kunnen voorbereiden op de invoering hiervan. Daarnaast hebben brancheorganisaties en filiaal- en grootwinkelbedrijven zich geschaard achter de invoering van nul-emissiezones.

OVERGANGSREGELING Voor elke gemeente die een dergelijke zone invoert, geldt een landelijke overgangsregeling. Daarmee hebben ondernemers langer de tijd om zich voor te bereiden. ,,De overgangsregeling is vooral belangrijk voor kleinere ondernemers”, aldus de gemeente. ,,Hoe sneller duidelijkheid wordt verschaft in de vorm van een besluit tot invoering, hoe langer ondernemers de tijd hebben om zich voor te bereiden. Het is ook mogelijk om lokaal maatwerk te leveren in de vorm van ontheffingen.”

Voor gemeenten die de zone niet invoeren, houdt het Rijk de mogelijkheid open om een nul-emissiezone in 2030 op te leggen. Door het besluit tot invoering van een nul-emissiezone nu te nemen, houdt de gemeente Ede naar eigen zeggen de regie en kan ze ondernemers actief faciliteren.

Zowel het Rijk als de provincie Gelderland bieden subsidies aan ondernemers voor de aanschaf of lease van duurzame wagens, naast de mogelijkheden van de milieu-investeringsaftrek. De provincie heeft ook aangegeven dat ze de gemeente Ede financieel wil ondersteunen bij de invoering van de zone. 

BESLUIT Om de nul-emissiezone per 1 januari 2026 in te voeren, moet de gemeenteraad eind 2021 een principebesluit nemen. Daarin worden de precieze omvang van de zone, de stappen naar de invoering ervan en aanvullende maatregelen vastgelegd. Ondernemers worden volgens de gemeente betrokken bij de totstandkoming van dat actieplan. 

De invoering van de nul-emissiezone moet meehelpen aan een verkeersluwer stedelijk gebied met een verbeterde luchtkwaliteit, en is onderdeel van de uitvoering van het landelijke Klimaatakkoord. Niet alleen Ede, maar alle grotere gemeenten gaan de zone invoeren.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie