Afbeelding
pixabay

Plannen voor honderden extra woningen in centrum van Ede

13 juli 2021 om 16:23 Wonen

EDE De komende jaren zullen er honderden woningen bijkomen in en om het centrum van Ede. Dat blijkt uit een inventarisatie van de gemeente Ede. Bij de gemeente zijn een kleine vijftig plannen bekend, goed voor tussen 675 en 780 woningen. De woningen komen vooral in oude winkelpanden en opslagruimtes. Ook worden er verdiepingen op bestaande panden gebouwd.

De coronacrisis heeft deze ontwikkeling volgens de gemeente in een stroomversnelling gebracht. Voor veel pandeigenaren is het niet meer aantrekkelijk om hun pand te verhuren als winkel. Ze gaan daarom op zoek naar alternatieven. 

LEEGSTAND ,,Ook in Ede zien we dat het aantal winkels afneemt. Dat is een landelijke trend”, zegt wethouder Jan Pieter van der Schans (levendig centrum). ,,Tegelijkertijd blijft de vraag naar woonruimte groot. Daarom werken we graag mee met pandeigenaren die iets anders willen met hun voormalige winkelpand. De leegstand neemt daardoor enorm af en er komen meer inwoners die gebruik willen maken van alle voorzieningen. Daar profiteert het hele centrum van.’’

De plannen samen zijn goed voor het wegnemen van bijna 20.000 vierkante meter vloeroppervlak dat nu nog voor detailhandel bestemd is. Ook kleinschalige kantoorgebouwen worden verbouwd tot woningen.

PLANNEN Ongeveer 40 procent van de plannen heeft inmiddels een vergunning om te bouwen of verbouwen. Zo worden er appartementen gerealiseerd boven winkels aan de Grotestraat, zijn er woningen gerealiseerd in de voormalige Hoogvliet aan de Veenderweg, komen er studio’s aan de Doelenstraat en worden op de locatie van het inmiddels gesloopte Geels-pand aan de Molenstraat 60 zorgappartementen gebouwd. Andere plannen zijn nog pril of worden momenteel beoordeeld door de gemeente.

Het beleid van de gemeente Ede is erop gericht om winkels te behouden in een compact centrum: de Grotestraat, Maandereind, Torenstraat, Brouwerstraat en Markt. De gebieden daaromheen zullen de komende jaren steeds meer een gemengd karakter krijgen met winkels, wonen, cultuur, horeca en werken

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie