Afbeelding
Shutterstock

Waarom betonijzer en andere wapeningen worden toegepast

19 juli 2021 om 07:37 Partnercontent

Beton is een van de hardste materialen ter wereld. Het wordt daarom gebruikt voor allerlei constructies, met name bij het realiseren van woningen en kantoorpanden. Toch is beton niet compleet en betrouwbaar zonder betonijzer. Dit zorgt ervoor dat beton écht stevig is.

Over beton en betonijzer

Beton is een steenachtig materiaal dat kunstmatig wordt samengesteld. Het wordt met name als bouwmateriaal gebruikt. Beton bestaat tegenwoordig meestal uit het bindmiddel cement en één of meer zogenaamde toeslagmaterialen. Voorbeelden daarvan zijn zand, grind of steenslag. Door water toe te voegen wordt cement heel hard en kan het gebruikt worden om bijvoorbeeld muren of vloeren te realiseren.

Betonijzer heb je nodig wanneer je grote constructies wil maken van beton. Alleen het beton zelf is dan namelijk niet stevig genoeg. Je moet beton wapenen. Dat houdt in dat je een materiaal versterkt door binnenin iets aan te brengen, in dit geval betonijzer. Voor het wapenen van beton worden meestal matten gebruikt die gemaakt zijn van staal. Die matten noemen we ook wel betonijzer of betonstaal.

Matten of staven

Bij een mat denk je wellicht aan een flexibel materiaal. Betonmatten zijn echter niet flexibel en zeer stevig. Ze worden gemaakt van staal en hebben een patroon zoals een mat of net, bestaande uit staven die aan elkaar gelast zijn.  Het ziet er voor de leek uit als een soort vlechtpatroon. De mazen in deze netten komen in verschillende afmetingen, afhankelijk van hoe het beton wordt gebruikt en hoeveel versteviging nodig is. Heb je een muur van beton in je huis? Dan kun je er vanuit gaan dat er betonmatten in zitten.

Waarom betonijzer nodig is in beton

Wanneer beton een betonmat of betonijzer bevat, dan spreken we van gewapend beton. Maar waarom is het eigenlijk nodig om beton te versterken door middel van betonmatten?

Drukkracht en trekkracht

Beton is, zoals de meesten weten, een zeer hard materiaal. Het is met name goed opgewassen tegen drukkrachten. Daardoor is het perfect voor funderingen en vloeren. Waar beton echter minder goed teken kan, zijn trekkrachten. Deze kan het materiaal niet goed weerstaan. Juist die trekkrachten kunnen grote problemen veroorzaken. Wanneer er trekkrachten op het beton plaatsvinden dan kunnen er bijvoorbeeld flinke scheuren in het beton ontstaan. Dat is niet alleen een esthetisch probleem. Na verloop van tijd bestaat de kans dat de constructie instort. Ongewapend beton kan dus levens kosten wanneer het op de verkeerde manier wordt toegepast.

Betonstaal in de bouw

Het is om die reden dat er dus vaak betonstaal wordt toegepast in het wapenen van het beton. Zo kan het materiaal zowel de druk- als de trekkrachten weerstaan. Daarmee gaan gebouwen langer mee en zijn ze veilig voor iedereen die ze betreedt.

Roest

Staal kan roesten, en daarmee betonijzer ook. Er zijn daarom andere toepassingen bedacht om beton te wapenen. Zo worden wapeningen ook steeds vaker gemaakt van betonmatten van koolstofvezels. Deze zijn minstens zo sterk als staal mits op de juiste manier toegepast.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie