Afbeelding
Henny Jansen

Gemeente Ede zet fontein uit om blauwalg

28 juli 2021 om 13:13 Overig

EDE (ANP) De gemeente Ede heeft de fontein in de vijver in het Proosdijpark woensdag uitgezet, omdat waterschap Vallei en Veluwe heeft vastgesteld dat er giftige blauwalg in de vijver zit. Wie deze blauwalg inademt, kan schade aan longen en lever oplopen, aldus de gemeente. Bij de vijver staan waarschuwingsborden dat contact met het water vermeden moet worden.

Blauwalg is een cyanobacterie die gaat groeien onder invloed van warmte, licht en voedingsstoffen in het water. De blauwalgen veroorzaken een groenblauwe laag op het water. Sommige blauwalgen produceren giftige stoffen. Zwemmen in water met blauwalg is altijd onverstandig. In milde gevallen kunnen toxines van de bacterie zorgen voor huidklachten, maag- en darmproblemen en hoofdpijn. Maar er zijn ook toxines die veel ernstiger klachten veroorzaken en waarvoor behandeling in het ziekenhuis nodig is.

In Ede kan de grote fontein in het park aan de rand van het centrum ervoor zorgen dat giftige blauwalg zich via piepkleine druppeltjes in de lucht verspreidt. Dat zou tot ernstige gezondheidsklachten kunnen leiden, vreest de gemeente. De fontein blijft tot 1 oktober buiten werking. In het najaar verdwijnen blauwalg-lagen meestal snel, omdat het kouder wordt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie