Afbeelding
Shutterstock

Dit komt er allemaal kijken bij woningontruiming

11 augustus 2021 om 12:07 Partnercontent

Er zijn talloze redenen te bedenken waarom een woning snel en efficiënt ontruimd moet worden: er is iemand overleden, uitgezet of zelf niet in staat de woningontruiming uit te voeren. Woningontruiming is bovendien een breed begrip. Ben jij verantwoordelijk voor het ontruimen van een woning? Dit moet je weten.

Wanneer wordt woningontruiming toegepast?
Wanneer je als privépersoon verantwoordelijk bent voor een woningontruiming dan is de kans groot dat er sprake is van een overlijden. De meest voorkomende reden om een woningontruiming uit te laten voeren is wanneer iemand overleden is en er nog geen definitief uitsluitsel is over wat er met de inboedel moet gebeuren.

Het kan echter ook zo zijn dat iemand wordt uitgezet, bijvoorbeeld bij nalatigheid van het betalen van de huur. Ook dan is vaak een externe partij verantwoordelijk voor het leeghalen van de woning.

De moeilijkheden van woningontruiming 
Wanneer je na een overlijden verantwoordelijk bent voor het ontruimen van een woning, dan heb je een zware last op je schouders. Het verlies van de overledene speelt mee op de achtergrond. Zo hebben veel mensen bijvoorbeeld moeite met het doorzoeken van de inboedel van de overledene. Het is daarnaast een emotioneel proces.

Een woningontruiming is praktisch gezien echter ook ingewikkeld. Gaat het bijvoorbeeld om een huurwoning of een koophuis dat verkocht is, dan is het vaak nodig snel te ontruimen. Met weinig tot geen ervaring met woningontruimingen, kan dat heel ingewikkeld zijn. Daarom zijn er specialistische bedrijven die je in kunt schakelen om je te ondersteunen in dit lastige proces.

Hoe gaat een ontruiming na overlijden in z’n werk?
Wanneer er niets is vastgelegd in het testament, dan zijn de erfgenamen verantwoordelijk voor het ontruimen van de woning. Ben je de enige erfgenaam, dan is dit een veel te grote klus. Zijn er meerdere erfgenamen? Dan kan het een druk en emotioneel proces worden.

Door een bedrijf in te huren om je te ondersteunen in de woningontruiming, gaat het hele  proces een stuk vloeiender. Dit voorkomt jouw onnodige stress en verdriet. Dit bedrijf helpt je met het volledig leegmaken van de woning. Dat begint vaak met de inboedel.

Het kan zijn dat je een deel van de inboedel zelf wil houden. Soms wordt er ook een deel verkocht, bijvoorbeeld via Marktplaats. Toch blijven er vaak meer spullen achter dan verwacht. Daarom zijn er woningontruimers die je inboedel opkopen. Zij nemen de spullen die overblijven dan mee in ruil voor korting op de factuur. Vooraf krijg je natuurlijk alle ruimte om spullen achter te houden die jij of een ander graag wil bewaren.

Aan de slag
Het ontruimingsbedrijf gaat snel en efficiënt voor je aan de slag. Zelfs met extra werkzaamheden voor de oplevering van de woning kunnen sommige bedrijven helpen. Ben dus vooral niet huiverig om hulp te vragen: het proces wordt zo een stuk minder stressvol.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie