Afbeelding
WFC Experience
Column

WFC Experience - wat vindt de politiek?

1 september 2021 om 11:13 Opinie World Food Center en Experience

EDE Vorige keer ging dit stukje over de World Food Center (WFC) Experience. Nu weer. Er kwamen veel reacties, maar geen enkele was een steunbetuiging aan de WFC Experience. Dat moet de gemeenteraad toch te denken geven. Waarom zou je een ‘het zal wel’-project steunen?

Nando Eskes

Het college van burgemeester en wethouders zal zeggen dat het werkgelegenheid oplevert en dat Ede aantrekkelijker wordt als vestigingsplaats. Dat zeiden de collega’s uit 1989 ook over Village Indonesia. Dat zou een compleet Indonesisch dorp moeten worden, echt een ervaring, deze Indonesia ‘Experience’. Het kwam er niet van en toch is Ede ook zonder flink gegroeid.

Waarom zouden gemeenteraadsleden voor een ‘het zal wel’-project stemmen? Ik denk omdat de mislukking zich pas jaren later openbaart en dan is bijna elke huidige politicus al met de noorderzon vertrokken. 

PARTIJPROGRAMMA’S Ja, zegt de doorgewinterde politicus, dat is per definitie zo. Wij nemen vaak besluiten waarvan het resultaat pas helder wordt als wij al vertrokken zijn. Dat klopt, maar als het goed is, is politieke besluitvorming gebaseerd op programma’s en uitgangspunten. De WFC Experience is een bijvangst op de wens het World Food Center te realiseren. Laten we eens kijken naar de partijprogramma’s uit 2018.

- Voor het CDA is het ,,essentieel dat het bedrijfsleven voor minimaal de helft bijdraagt in het totale investeringsbedrag’’. Status bijdrage WFC Experience: bijna niets.

- GroenLinks Ede heeft moeite met het WFC vanwege de bezuinigingen op andere voorzieningen. Waarom steunt zij dan de WFC Experience?

- ChristenUnie steunt een ‘mogelijk interdisciplinair onderzoekslab’. Daar heeft het WFC Experience niets mee van doen.

- VVD is vaag over de ‘internationale trekpleister’ die het WFC is (niet de WFC Experience) en beroemt zich op haar lobbykwaliteiten.

- GemeenteBelangen steunt het realiseren van het World Food Center (niet de WFC Experience).

Nergens staat dat Ede 6 miljoen euro zou investeren in een risicovolle commerciële attractie. Daar heeft Ede niet op gestemd. Ook niet op met staatssteun gefinancierde extra congresruimte en restaurantcapaciteit of een sponsorbijdrage van jaarlijks 1,5 miljoen euro (lees dit artikel op edestad.nl). WFC Experience weet haar lobbykwaliteiten goed te gebruiken. Misschien is het tijd voor een raadplegend referendum.

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom per mail via nando@eskesmedia.nl.

Afbeelding
Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie