Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Pixabay

Extra middelen voor het onderwijs

1 september 2021 om 08:00 Onderwijs

EDE Het onderwijs kampte afgelopen jaar met vele uitdagingen, zo ook gezinnen met kinderen. Kinderen zaten veel thuis, scholen maakten de overstap naar digitaal lesgeven en fysiek contact was beperkt.  Kortom: corona zorgde voor druk. Gemeente Ede en alle Edese scholen gaan daarom de komende twee jaar extra inzetten op die kinderen en gezinnen die extra steun kunnen gebruiken. Dit kan dankzij de extra middelen van het Rijk vanuit het “Nationaal Programma Onderwijs”. In Ede wordt meteen al dit schooljaar met een aantal acties gestart. Dat meldt de gemeente Ede op de website. 

Wethouder Leon Meijer over de extra middelen die het Rijk beschikbaar stelt; ,,De afgelopen periode is door ouders, kinderopvang, scholen en maatschappelijke organisaties ontzettend veel werk verzet. Alles om kinderen zo goed mogelijk door de coronacrisis te begeleiden. De meeste kinderen zijn hier goed doorheen gekomen. Voor sommigen is nu extra aandacht nodig. We starten daarom met een aantal acties om diegene die dat nodig hebben te ondersteunen. Ook blijven we samen met de kinderopvang en scholen de komende jaren alert op wat we voor de Edese kinderen en hun ouders kunnen betekenen.”

EXTRA INVESTEREN De scholen in Ede hebben afgelopen half jaar goed gekeken of en waar achterstanden zijn ontstaan bij de leerlingen. Alle scholen constateerden dat de meeste kinderen in Ede het heel goed hebben gedaan. Een knappe prestatie gezien alle onzekerheden en omstandigheden. Daar waar nog aandacht nodig is, gaan de scholen extra investeren. Dit doen ze o.a. door klassenverkleining, het bijspijkeren van leerlingen in kleine groepjes op specifieke onderdelen, extra bijles op de middelbare school of MBO. Maar ook zetten zij in op extra zorg, sport en kunst- en cultuur, want leren gaat veel beter als je lekker in je vel zit.

VVE Ook zet de gemeente Ede zich extra in voor kinderen die wat extra steun kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld voor peuters met achterstand, om te zorgen dat ook zij een goede start kunnen maken op de basisschool. Dit gebeurt via de VVE opvang, ofwel Voor- en Vroegschoolse Educatie. ,,Iemands financiële situatie zou geen rol mogen spelen in de keuze van de ouders om hun kind wel of niet naar VVE-opvang te laten gaan. Daarom is VVE-opvang komend schooljaar gratis voor alle Edese ouders met een inkomen tot 130% van het wettelijk minimumloon.’’ Hiermee kunnen deze ouders kosteloos gebruikmaken van VVE-opvang. Hiernaast krijgt de VVE-opvang extra middelen van de gemeente om peuters die dat nodig hebben individueel of in kleine groepjes wat extra aandacht te kunnen geven.

Bij het inzetten van de middelen van het Rijk is ook aandacht voor het mentale welzijn van kinderen. Door de impact van corona, zowel op kinderen zelf als in hun privésituatie, is de behoefte aan schoolmaatschappelijk werk momenteel groter. Daarom wordt een deel van de middelen vanuit het Rijk gebruikt om het schoolmaatschappelijk de komende twee jaar uit te breiden. Wethouder Leon Meijer; ,,Het is het afgelopen jaar voor niemand eenvoudig geweest en het is zo belangrijk dat we die kinderen en hun ouders hiermee wat extra’s kunnen bieden”.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie