Afbeelding
Ted walker

Grote brand legt gebouw ROVC in Ede in de as

22 mei 2018 om 23:07 lokaal

EDE Een felle brand heeft in de nacht van dinsdag op woensdag het pand van technische opleider ROVC aan de Galvanistraat in Ede in de as gelegd. Daarbij kwam veel rook vrij, waarna er een NL Alert werd verstuurd aan bewoners van de wijken Rietkampen, Maandereng en Ede-Zuid met het advies ramen en deuren te sluiten. De brandweer meldde rond 04.00 uur dat de brand meester was en dat de rookoverlast zou afnemen. Het nablussen neemt nog geruime tijd in beslag. De schade aan het gebouw is enorm. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand. Het bedrijventerrein is normaal toegankelijk, eventuele roetdeeltjes kunnen weggespoeld worden met water.

De eerste meldingen kwamen rond 23.00 uur bij de hulpdiensten binnen. Diverse korpsen zijn voor de brand uitgerukt. Onder meer de Veenendaalse brandweer moest bijspringen. 

GRIP 1 De brand werd rond 00.15 uur opgeschaald naar een 'GRIP 1'. Dat betekent dat er gezien de aard van de brand coördinatie tussen de verschillende hulpdiensten nodig is. Ter plaatse wordt een Commando Plaats Incident (CoPI) samengesteld uit de operationeel leidinggevenden (Officieren van Dienst) van de verschillende hulpdiensten. Burgemeester Verhulst van Ede wordt gewaarschuwd, naast de Regionaal Commandant van de brandweer, de directeur publieke gezondheid (DPG) en de districtschef van de politie.

NL ALERT De enorme rookontwikkeling trok over de wijk Rietkampen en ook Ede-Zuid en de Maandereng kregen er een vlaag van mee. De brandweer adviseert omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden. Om 00.28 uur ging er een NL Alert uit naar omwonenden in de wijde omtrek met de oproep om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen. Om 01.30 uur meldde de brandweer dat er geen gevaarlijke concentraties aan stoffen gemeten zijn. Omwonenden hoeven woensdag hun ramen en deuren niet meer dicht te houden. Er kan nog stankoverlast zijn, maar die is volgens de brandweer niet schadelijk. Eventuele roetdeeltjes kunnen weggespoeld worden met water.

TWEEDE GROTE BRAND Het is de tweede grote brand in enkele dagen tijd in Ede. Zondagmorgen brak er brand uit op de Fultonstraat in Ede. In dat pand, waar een garagebedrijf gevestigd was, bleek ook een hennepkwekerij te zitten.  

VIDEO'S Van de brand kwamen al snel na het uitbreken video's binnen op de redactie van EdeStad.nl.

Bekijk hier meer videomateriaal van de brand, gefilmd van dichtbij. (bron Ted Walker)

Bekijk hier een video van de omgeving van de brand. (bron Ted Walker) 

Bekijk hier een video gemaakt vanuit de naastgelegen wijk Rietkampen. (bron Mariska van Dasselaar) 

Bekijk hier een video van zeer dichtbij de brand. (bron Margreet Hoogkamer)  

Afbeelding
Afbeelding
Foto gemaakt vanuit de wijk Rietkampen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Foto vanaf de Valkestein in Ede.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie