Bart Omlo
Bart Omlo Jan de Boer

Hoop en ongeloof over ondergronds brengen kabels

29 mei 2018 om 09:12 lokaal

EDE Ongeloof en hoop in Ede, bij inwoners die in de buurt van de hoogspanningskabels, die al 100 jaar geleden werden aangelegd, wonen. Vorige week lazen zij in EdeStad dat de hoogspanningskabels over twee tot drie jaar zullen verdwijnen en dat de kabels ondergronds komen. Jarenlang wordt hier al over gesproken, dat het nu ze dichtbij zou zijn, is voor veel Edenaren niet helemaal te bevatten.

Jan de Boer

Het verdwijnen van de hoogspanningskabels kwam in een stroomversnelling naar aanleiding van schriftelijke vragen van het nieuwbakken VVD-gemeenteraadslid Bart Omlo. Het verbaasde hem dat er van alles wordt gezegd over de hoogspanningskabels, maar dat er maar steeds geen concrete beslissingen worden genomen over het vertrek van de kabels. Een jaar of vijf geleden ging Omlo samen met toenmalig VVD-raadslid Dick de Groot door de Edese buurten om van de bewoners te horen wat zijn van de hoogspanningskabels vinden. Toen al hoorde hij dat veel Edenaren graag willen dat de kabels ondergronds komen.

Later ontstond er zelfs een actiecomité om de hoogspanningskabels ondergronds te brengen. De In de Indische buurt wonende Cees Veenendaal wist bij de koop van zijn woning, dat er een mast in zijn achtertuin stond. ,,De makelaar vertelde me dat de hoogspanningskabels op den duur zou verdwijnen. Ik had niet verwacht dat ik door de kabels met zoveel vogelpoep te maken zou krijgen."

Het wordt tijd dat hoogspanningskabels uit het gezichtsveld verdwijnt, vindt ook Omlo. Uit een onderzoek bleek hem dat het ondergronds brengen van de hoogspanningskabel 5miljoen euro kost. ,,De gemeente Ede moet daarvan tachtig procent voor haar rekening nemen," zegt hij. ,,De rijksregel moet nog door de twee Kamers worden aangenomen, maar dat lijkt geen probleem. De gemeenteraad moet een krediet beschikbaar stellen bij de begrotingsraad. Er is een potje van 1.2miljoen euro en veel andere partijen zien ook wel de noodzaak in om de lijnen eindelijk ondergronds te brengen. Dat moet ook goed komen, zodat de kabels binnen drie jaar ondergronds kunnen liggen."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie