Michiel Cassuto (vooraan op de foto) vertelt dat hij houdt van bergop fietsen. En stevige cols zitten er genoeg in de Tour for Life.
Michiel Cassuto (vooraan op de foto) vertelt dat hij houdt van bergop fietsen. En stevige cols zitten er genoeg in de Tour for Life. eigen foto

Over bergen en door dalen voor het goede doel

31 mei 2018 om 06:18 lokaal

LUNTEREN Michiel Cassuto uit Lunteren doet deze zomer mee met de Tour for Life. Hij fietst 1300 kilometer, van Italië naar Nederland, voor het goede doel: het Daniël den Hoed fonds dat kankeronderzoek financiert. Cassuto weet van heel dichtbij hoe diep kanker ingrijpt in iemands leven. Minimaal 2500 euro wil hij binnenhalen maar liefst nog meer.

Mathilde van Ravensberg

Cassuto kijkt heel erg uit naar de tour. Deze uitdaging ligt de sportieve voormalig agrariër wel. Veel Edenaren moeten Cassuto nog wel kennen van Brandroodkaas, het bijzondere streekkaasje dat hij jarenlang maakte op de boerderij op landgoed Kernhem. Zijn koeien en de kaasmakerij verkocht hij in 2016 mede ook om meer tijd te hebben voor andere dingen in het leven, zoals het fietsen van de Tour for Life.

EMOTIONEEL De 55-jarige Cassuto is gewend aan fysiek werk en draait daarom zijn hand niet om voor de 1300 kilometer over de Alpen, de Jura en Vogezen. Wel vertelt hij eerlijk een beetje gespannen te zijn voor wat de Tour for Life emotioneel met hem gaat doen. De verwachting is dat veel deelnemers iets te maken hebben gehad met kanker en verhalen willen delen.

DOCHTER Zelf heeft Cassuto ook een verhaal dat hij vaak stilletjes met zich meedraagt, want 'wie heeft er niet te maken gehad met kanker', maar dat hem wel heeft getekend. Hij verloor een dochter op 6-jarige leeftijd aan een hersentumor. ,,Ze had een goedaardige tumor. Dat klinkt mild, maar ja, wat heb je daaraan als het toch gaat groeien en op plekken in haar hersenen schade aanrichtte", vertelt hij. ,,Als er met meer onderzoek een behandeling kan komen voor dit type kanker, dan wil ik daar graag aan bijdragen."

Ook de vader van Cassuto overleed aan kanker. Dus meepraten over deze ziekte, dat kan hij wel. Maar welke impact dat op hem gaat hebben, weet hij nog niet. Voorlopig is Cassuto nog flink aan het trainen voor de achtdaagse fietstocht. Hij maakt momenteel zeker twintig trainingsuren in de week.

SPONSOREN De Tour for Life bestaat uit acht etappes van gemiddeld 160 kilometer. De start is op 26 augustus in Bardonecchia (Italië). Op 2 september finishen de deelnemers in het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard. De route gaat over bergtoppen die bekend zijn van de Tour de France zoals de Col de l'Iseran en de Cormet de Roselend.

De nationale sponsorwielertocht wordt dit jaar voor de tiende keer gehouden. Er doen zo'n tweehonderd fietsers mee. Het sponsorgeld gaat rechtstreeks naar het Daniël den Hoed fonds dat het wetenschappelijk kankeronderzoek van het Erasmus MC Kanker Instituut financiert. Dit onderzoek is gericht op personalized medicine, een hoopgevende methodiek waarbij de nadruk ligt op een persoonsgerichte, effectieve behandeling. Michiel Cassuto sponsoren kan via: https://www.tourforlife.nl/sponsor-nu; typ in de zoekbalk zijn naam.

De Lunteraan is van plan begin juli een sponsordiner te organiseren. Houd daarvoor de facebookpagina in de gaten: Michiel fietst voor Daniel den Hoed; Tour for Life 2018: https://www.facebook.com/events/1938317443148099/

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie