Ook het dorpshuis in Ederveen lijkt niet te worden gevonden door de jeugd.
Ook het dorpshuis in Ederveen lijkt niet te worden gevonden door de jeugd. Gerwin van Luttikhuizen

Jeugd moeilijk te bereiken voor buurt- en dorpshuizen

2 september 2021 om 09:15 Overig

EDE Buurt, wijk- en dorpshuizen (BWD) als huiskamer voor iedereen. Dat is één van de uitgangspunten in de door het Edese college vastgestelde visie voor de dertien gesubsidieerde BWD-huizen die de gemeente heeft. De jeugd blijkt moeilijk te bereiken. 

Door Gerard van Wijk

Ondersteuning en relatie met de talloze vrijwilligers is een ander uitgangspunt. Met alle huizen worden gesprekken gevoerd  om te verkennen waar er wel of geen draagvlak voor de uitgangspunten. Concrete voorstellen, met financiële consequenties, landen in de meerjarenbeleidsvisie 2022-2024.

VERSCHIL Vastgesteld is dat de BWD-huizen sterk verschillen van elkaar als het gaat om de hoogte van de subsidie, personeelsbezetting, huisvesting, programmering en bestuur. ,,De spreiding over de stad en dorpen is ook niet gelijkmatig. Daarnaast komen er op dit moment veel ad hoc vragen binnen bij de gemeente en biedt het huidige beleid onvoldoende houvast om rationele en eerlijke beslissingen te kunnen nemen over de individuele BWD-huizen.” 

Ede-Stad telt zes buurt- of wijkhuizen: De Velder, Het Kernhuis, De Meerpaal, De Kolk, De Ericahost en De Stadspoort. Otterlo heeft De Aanloop, in Ederveen staat De Zicht, Bennekom heeft De Broekakker en ´t Laag, in Wekerom is Het Kulturhus en in Lunteren De Schakel en Het Westhoffhuis.

NIEUWE VISIE Volgens de gemeente hebben de grote verschillen en onvoldoende kaders geleid tot de bestuurlijke opdracht om te komen tot een nieuwe visie. Eerlijke en doelmatige beslissingen zijn bijvoorbeeld van belang bij aanvragen voor (extra) subsidie, vastgoed- of verbouwvraagstukken en ondersteuning van het bestuur op verschillende terreinen. ,,Het huidige beleid rondom BWD-huizen is versnipperd.” 

Zo zijn er diverse visies op ontmoeten: een toevallige ontmoeting via diverse sociaal-maatschappelijke voorzieningen, een ontmoeting via een burgerinitiatief, een ontmoeting via welzijn en een ontmoeting in het kader van de Wmo. De BWD-huizen hebben gezamenlijk de nota ´Routekaart Huis van de 

ONTMOETING Buurt´ opgesteld, waarin zij stellen dat een buurt, wijk- of dorpshuis een centrum voor ontmoeting, activiteiten en informatie is. Het is laagdrempelig, neutraal en centraal. Ontmoeting wordt van groot belang geacht, ook omdat het een preventief middel is voor ´zwaardere´ zorg. ,,De gemeente ondersteunt, ontzorgt en waardeert de vrijwilligers en werkt vanuit vertrouwen.” 

Sommige BWD-huizen werken intensief samen met andere partners in de wijk (welzijn, gemeente), terwijl andere huizen vooral zijn gericht op eigen activiteiten. De jeugd is moeilijk te bereiken, terwijl de algemene indruk is dat dit één van de belangrijkste activiteiten van BWD-huizen zou moeten zijn.

GEEN BESTUUR Drie huizen hebben op dit moment geen vrijwillig bestuur en verder is er veel verschil in de rol die de beheerder vervult: van het organiseren en begeleiden van activiteiten, tot vooral bezig met onderhoudszaken of verhuur. En dan is er ook nog veel verschil in de tarieven die worden gehanteerd voor verhuur aan bewoners, maatschappelijke initiatieven en commerciële initiatieven. ,,Hoewel er verschil is in ruimten en serviceniveau geven de huidige grote verschillen onduidelijkheid.” 

Soms zijn de tarieven te hoog voor maatschappelijke initiatieven. Bij een peiling onder het inwonerspanel geeft 46 procent aan de komende jaren ´misschien, waarschijnlijk wel of zeker wel´ deel te nemen aan activiteiten in een buurt-wijk-of dorpshuis. Daarbij moet worden opgemerkt dat de groep die ´zeker wel´ deel zal nemen percentueel gezien niet heel groot is, namelijk 6,2 procent. Maar dat we in absolute aantallen over veel inwoners spraken, namelijk ruim 7.000 inwoners.”

KOMENDE DECEMBER De buurt-, wijk- en dorpshuizen in de gemeente Ede ontvangen samen ruim 1,2 miljoen euro subsidie per jaar. Per huis varieert de subsidie van 17.500 tot 175.000 euro jaarlijks. ,,De verschillen in subsidie zijn historisch gegroeid.” Gesteld wordt dat de manier van subsidiëren de schijn van willekeur kan geven.

In de komende periode wordt met partners zoals bijvoorbeeld ook Malkander en Cultura de visie verder uitgewerkt, waarbij Spectrum de gemeente blijft ondersteunen. In de eerste helft van komende december moet het college een definitief voorstel op tafel krijgen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie