Afbeelding
Mark Gunnink

Koen de Weerd is de nieuwe coach van de Polar Bears dames

3 september 2021 om 17:43 Waterpolo

EDE Koen de Weerd is vanaf aankomend seizoen de nieuwe coach van de damesselectie van Polar Bears. Hij is de opvolger van Evangelos Doudesis, die na het behalen van de landstitel afgelopen mei vertrok.

De Weerd is geen onbekende binnen Polar Bears. Als jarenlang lid begon hij in 2017 als coach van het tweede team en vervolgens de jeugdploeg onder zeventien jaar. In de jaren die volgden raakte De Weerd steeds meer betrokken bij de hoofdmacht en was het laatste seizoen assistent van Doudesis.

LAATSTE STAP Vorig seizoen stond de inwoner van Ede voor de groep in het bekertoernooi, waar Polar Bears tot de halve finale reikte. Nu zet hij de laatste stap naar de hoogste trede als ‘debuterend’ hoofdcoach. De 26-jarige De Weerd voelde zich vereerd toen hij werd gevraagd door de club. ,,Na afloop van vorig seizoen is binnen de club besproken wat ze wilden. Een van de doelen was altijd om iemand vanuit de vereniging op te leiden en geleidelijk te brengen als hoofdcoach. Dat ik nu degene ben die de stap mag maken is een grote eer.”

Gezien zijn geleidelijke opbouw door verschillende lagen binnen de club, kent De Weerd vrijwel alle speelsters al lange tijd. ,,Ook dat is prettig”, zegt De Weerd. ,,We weten van elkaar hoe we in elkaar steken. Ik ben nog een jonge trainer, maar de ontwikkeling die ik heb doorgemaakt onder de hoede van Evangelos, het zelfstandig coachen van het bekertoernooi en de samenwerking met het team, geven me het vertrouwen om nu als hoofdcoach aan de slag te gaan.”

VERDIEND Volgens Nina te Riele, vicevoorzitter van de waterpolocommissie dames, is de stap verdiend. ,,Het doet recht aan het werk dat Koen de laatste jaren heeft gedaan. Gaaf is wel een woord dat ik erop kan plakken. Gaaf dat iemand die al jaren betrokken is bij de jeugd, zichzelf heeft ontwikkeld tot volwaardig coach en nu voor de hoofdmacht gaat staan.”

De parallel met de jeugdspelers die in rap tempo doorstromen naar het eerste team is dan al snel getrokken. ,,Mooi dat dat ook met trainers kan. We zijn dan ook een club die talenten kansen wil bieden, niet alleen als speler maar ook als trainer”, besluit Te Riele.

NIEUWE PERIODE Bij de Polar Bears is weer een periode van opbouwen aangebroken. Afgelopen seizoen veroverde de Edese club de zevende landstitel in de historie en de tweede binnen vier jaar. Na het succes zwaaide Nienke Vermeer af en vertrokken sterkhouders Simone van de Kraats en Nina ten Broek naar de Spaanse competitie.

Aanstaande zaterdag opent Polar Bears het seizoen met de Supercup tegen bekerwinnaar ZV De Zaan. ,,Het belooft een uitdagend seizoen te worden”, aldus De Weerd. ,,We zijn op dit moment opeen natuurlijk punt beland, waar de bepalende speelsters van de afgelopen jaren afscheid hebben genomen (Ten Broek, Van de Kraats en Vermeer). We gaan met een talentvolle selectie weer proberen om nieuwe stappen te zetten en als team te groeien.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie