Afbeelding
Louis van Oort

Integriteit voor bestuurders Ede wordt jaarlijks thema

6 september 2021 om 13:40 Politiek

EDE De integriteitsregels voor bestuurders van de gemeente Ede zijn in een verordening duidelijk vastgelegd. Dat was een wens van de gemeenteraad, nadat elders in het land sprake was van bestuurlijk ongewenste ontwikkelingen. 

Door Gerard van Wijk

Maart dit jaar was er een werksessie met college en raad ,,om nader te verkennen waar de behoefte ligt op het gebied van regels over integriteit.” Volgens het college is er vooral behoefte aan meer houvast ,,op het punt dat er nog geen melding over een integriteitsschending is, maar wel een (mogelijk) risico op het gebied van integriteit.” 

De nieuwe gedragscode is gebaseerd op de nieuwe gedragscodes van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Integriteit en gedragscode worden een thema wat de burgemeester jaarlijks bespreekt met de gemeenteraad. Het gemeentebestuur zal zich permanent inzetten op aandacht voor integriteit en elkaar daarop aanspreken. Een permanente integriteitscommissie gaat de burgemeester ondersteunen en waar bestuurders met vragen terecht kunnen. 

NEVENFUNCTIES Als bij een opdracht oud-bestuurders of bevriende relaties zijn betrokken dan worden minimaal drie offertes gevraagd, als sprake is van een inkoopprocedure waar niet iedereen die dat wil op mag reageren. Verder wordt een oud-bestuurder tot één jaar na aftreden niet benoemd in het bestuur van een verbonden partij. Een bestuurder vervult ook geen nevenfuncties die in strijd zijn met het belang van de gemeente. 

Na de aankomende verkiezingen wordt dat het in ieder geval niet is toegestaan om de functie van voorzitter, secretaris of penningmeester te vervullen bij een organisatie die structureel een aanzienlijke subsidie ontvangt of een belangrijke maatschappelijke partner is voor de gemeente ,,om beleidsdoelstellingen te realiseren.”

GESCHENKENREGISTER Er komt een openbaar register voor ontvangst van geschenken met een waarde vanaf 50 euro, deelname aan evenementen en excursies en voor buitenlandse reizen. Geschenken worden niet ontvangen op het privéadres. ,,Functionele lunches en recepties mag een bestuurder bijwonen. Bij twijfel wordt een en ander besproken in het presidium (raadsleden/fractievolgers) of het college. Dat geldt ook voor deelname aan evenementen en excursies die betaald worden door derden

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie