Afbeelding
Eip Janssen

Tom Pronk toch clubkampioen bij De Cirkel

30 mei 2018 om 13:47 Sport/sport

EDE Het duurde zesendertig ronden maar dan heb je ook wat. Routinier Tom Pronk pakte het kampioenschap met als tweede de dit seizoen voor het eerst bij De Cirkel schakende Barnevelder Robert Krouwel.

Het brons ging naar prijzenpakker Frank van Wijngaarden die twee titels (runner-Up en Rating trofee won). De top vier werd afgesloten met aftredende kampioen Dominic van Dijk.

Zij bleven op iets meer dan een wedstrijdpunt elkaar op de hielen zitten. Op grotere achterstand maakte Henry van den Brink het kwintet vol.

Vooraf zou je denken dat een heel spannend slot er niet meer in zou zitten. Een snelle remise van Pronk tegen van Wijngaarden. Of als Tom Pronk gewoon 'thuis' zou blijven was het al beslist.

Dominic van Dijk was van dit soort scenario's afhankelijk tegen Robert Krouwel. Wel in de wetenschap dat 'slechts' winst een kans zou geven. Appeltje, eitje moest dat worden zo dacht wellicht de Bennekommer.

Maar het liep als een soort Alfred Hitchcock scenario. Frank van Wijngaarden liet Tom Pronk struikelen, of liet Tom zelf Pronk struikelen. Dat bleef lang onduidelijk maar wel dat de koploper nulpunten had en een uurtje in de wachtstand ging.

Robert Krouwel vervulde echter zijn sportieve plicht, en hoewel Dominic van Dijk lang doorging in een verloren stelling, kon Tom Pronk zich opmaken voor de huldigings ceremonie.

Uiteindelijk dus een ijzersterke top vier. Tom Pronk voerde achttien van de 36 ronde de ranglijst aan. Frank van Wijngaarden deed dat vijftienmaal, terwijl de eerste drie ronde een prooi waren voor Dominic van Dijk.

TEVREDEN Hoe keek Tom Pronk, voor het eerst sinds het seizoen 2007/2008 weer clubkampioen terug op zijn seizoen?

Tevreden, hoewel het slot van de competitie met drie nederlagen in vier partijen wat ongebruikelijk was."  

Op de vraag of hij overwogen had niet te spelen en zo vroegtijdig de spanning weg te nemen was de clubkampioen duidelijk.

,,Geen moment. Natuurlijk wist ik dat ik met de afwezigheidspremie eerste zou zijn. Maar dat is niet mijn stijl. Zo wil je later niet aan je titel herinnerd worden."

Frank van Wijngaarden, die dus zijn sportieve plicht ruimschoots vervulde, hoorde het glimlachend aan.

WAARDERING De wijze waarop hij (Frank van Wijngaarden, red.) en Robert Krouwel deze laatste ronde gespeeld hadden werd alom gewaardeerd.

,,Een beter bewijs dat schakers komen om het edele schaakspel te beoefenen en daarna de puntentelling bijhouden is er niet", werd opgemerkt.

BELOOND Maar niet in alleen de top werden beloningen uitgedeeld. Een paar opvallende prestaties mogen ook niet onvermeld blijven.

Zo was Ruben de Vries in alle zesendertig ronden aanwezig. Een prestatie die de laatste jaren niet werd bereikt. De jongeling eindigde als eenendertigste van de 47 schakers. Maar qua speelminuten werd hij dus ruimschoots winnaar dit seizoen.

Ook opvallend de revival van Peter van der Wijngaart. Hij is altijd al een sterke schaker geweest, maar de laatste jaren zat het niet altijd mee. Normaliter goed voor een plekje in de top tien, was het een paar jaar allemaal 'net niet'. Maar daar werd dit seizoen rücksichtslos een einde aan gemaakt. Met een prachtige zesde plaats sluit de Bennekommer Van Wijngaarden een sterk seizoen af.

Een eindstand is slechts een afspiegeling van de werkelijk na een mooi schaakseizoen. Maar wel met de constatering dat van de 47 deelnemers er slechts een speler geen progressie of achteruitgang boekte.

Alfred Gaasbeek bleef net als het voorgaande jaar op ene elfde plaats steken. Maar wel met de vaststelling dat twee sterke spelers (Thomas Slijper en Robert Krouwel, red.) dit seizoen voor het eerst instroomden en top tien spelers werden.

Dus mag de prestatie van Gaasbeek op de keeper beschouwd misschien wel als een plus worden beoordeeld.  

Tot slot mag niet onvermeld blijven dat de enige dame in het mannenschaak gezelschap zich goed staande hield. In de slotronde, want zij beëindigt al dan niet tijdelijk haar schaak carrière, liet zij preses Tom Smit zweten.

Met een andere slot afruil, eerst torens in plaats van de pionnen, was vrijwel zeker afgesloten met remise. Nu stond zij met lege handen, maar wel met de wetenschap dat haar spel sterk gestegen is.

Waren er geen tegenvallers. Die waren er zeker maar kunnen de boeken in als snel vergeten, uithuilen en volgend jaar opnieuw proberen.   

KLAPJES De laatste speelronde, wat gehinderd door twee wegblijvers wegens het noodweer, kenmerkte zich niet alleen in de top vier als 'bijltjesdag'.

De wijze waarop Van den Brink de gevreesde Harold Boom liet struikelen was er zo een. In de eindstelling dacht Boom een pionnetje mee te pikken. Maar die was vergiftigd, via een schaakje werd de dame verspeeld, en de partij.

Ook Anton Spronk deel een 'mokerslag' uit in het eindspel. Met zijn paard zorgde hij tegen Jan Hartsuiker, in tijdnood ook nog, voor wat schaakjes. Hoewel Jan Harstsuiker een paar keer een oplossing creëerde, was de eind stelling onhoudbaar. Het enige wat nog restte was de opgave ne het zaallicht uit doen.

Ook preses Tom Smit liep tegen een smet op. Hoewel het hem uiteindelijk geen pijn deed. Met een onverholen enthousiasme wist Gijsbert Nagel tegen Smit remise te behalen. Dat in een partij die als alternatief werd gespeeld omdat een speler wegens het waterballet van dinsdagavond verhinderd was de Open Hof te bereiken.

De partij Anne Postma - Albert Bootsman was er een in de categorie Cirkel 1 teamgenoten.

,,In een opening waarbij Bootsman zich iets beter kon ontwikkelen had hij het initiatief", keek Anne Postma terug.

Albert Bootsman pikte hier en daar een pion mee. Maar maakte een inschattingsfout waardoor Postma zijn tegenstander bijna mat kon zetten.

 ,,Maar bijna is niet helemaal. Albert (Bootsman) vond net die ene zet die ertoe deed", glimlachte Postma. Uiteindelijk sloeg de kwaliteit in het voordeel van Albert Bootsman door.

,,Hij sloeg een remiseaanbod af, wist de dames te ruilen en het was uit", sipte Postma. Het dreunde even na maar Postma was sportief genoeg eerst zijn teamgenoot te feliciteren.

In een ongebruikelijke variant van het Siciliaans kreeg Frank van Wijngaarden tegen Tom Pronk met het loperpaar licht initiatief voordeel.

,,Ik kwam gaandeweg de partij in tijdnood. Dat jeugdtempo moest verboden worden", grapte hij. Pronk waardeerde de inzet van Van Wijngaarden.

,,Ik miste na een wat onnauwkeurige zet van Frank de beste (en waarschijnlijk winnende) zet. Ik sloeg een loper met mijn toren. Dit ging fout en werd door Frank van Wijngaarden knap afgestraft", eindigde Tom Pronk.

Het wachten op het eindresultaat van Dominic van Dijk, enige concurrent in de titelstrijd, die een gedreven Robert Krouwel aantrof, duurde nog wel even.

,,De stelling bleef lang complex. Van Dijk koos er voor pionwinst, maar kreeg spoedige een heftige aanval te verduren", analyseerde de Barnevelder Krouwel.

In de tijdnoodfase stelling Van Dijk enige malen het genadeschot uit.

,,Ik bleef deze keer rustig en kon zet voor zet naar de door mij gewenste eindpositie spelen. Deze keer had Dominic geen verweer meer. Mijn sportieve plicht vervuld en in een mooie, spannende goed geleidde interne Cirkel competitie als tweede geëindigd. Hoewel ik niet over al mijn partijen kan jubelen, was het wel een mooi seizoen", sloot Robert Krouwel af.

OVERIGE UITSLAGEN: Leo Lukasse - Louis van der Vos 1-0, Jelle Bottema -Eip Janssen remise, Jasper de Rijk - Wim Bomhof remise, Ruben de Vries - Hans van de Weteringh remise, Kees van der Dussen -Fedde Kingma remise, Stijn Kappert - Sebo Nienhuis 0-1, Jan Willem Kinkel - Egbert Aalbers 1-0, Freek Daniëls - Dick Wenning 1-0 en Ben Verduyn - Tim Evendijk 0-1.     

Eindstand na ronde 36:

1. (1). Tom Pronk 1537,00

2. (3). Robert Krouwel 1508,50

3. (4). Frank van Wijngaarden 1496,50

4. (2). Dominic van Dijk 1451,50

5. (6). Henry van den Brink 1355,17

6. (8). Peter van der Wijngaart 1317,17

7. (7). Thomas Slijper1308.50

8. (5). Harold Boom 1271,67

9. (9). Marnix Lukasse 1178,67

10. (10). Anne Postma 1090,00

 (Tussen haakjes stand vorige week)

MAANDAGMIDDAGGROEP De maandagmiddag schakers of te wel de vijftig plus schakers speelden de eenentwintigste en laatste schaakronde in de voorjaarscompetitie. Achttien schakers wilden het seizoen goed afsluiten.

Mooie partijen volgden. Maar organisator Ben Verduyn opende het bal met een mooi gebaar. Hij zette Els Creutzberg die dit seizoen debuteerden in de maandagmiddagcompetitie in het zonnetje.

,,Je was er vrijwel altijd. De uitslagen vielen niet altijd jou kant op. Maar desondanks leverde je leuke partijen af. Beschouw deze beker als een aanmoedigingsprijs voor volgend seizoen. Ik ben ervan overtuigd dat dit het eerste en het laatste seizoen is dat je op de laatste plaats afsluit."

Die aanmoedigingsprijs werkte louterend. Els Creutzberg was na de bekeruitreiking extra gemotiveerd om een goed resultaat neer te zetten. Hans Meijer had de grootste moeite met de aanvallende speelstijl van Els en moest uiteindelijk capituleren. De derde overwinning van de schaakster in deze competities was meer dan verdiend.

Het was vooraf al duidelijk dat de wegens vakantie niet aantredende Herman van Scherrenburg zonder te spelen gehuldigd kon worden als de terechte kampioen. Dit gebeurde verrassenderwijs toch deze laatste speelronde.

De kampioen, net terug van een paar weken vakantie, wilde even kijken wat zijn concurrenten deden. Van Scherrenburg die een prachtige reeks neerzette werd door Ben Verduyn eveneens in het zonnetje gezet.

De beker werd hem onder en ovationeel applaus overhandigd. Slechts Jelle Bottema wist de kampioen in de voorjaarscompetitie eenmaal te verschalken.

Kees van der Dussen en Ben Verduyn mochten onderling uitmaken wie 'best of the rest 'werd achter de seniorenkampioen.

Het begin was curieus.  Na een paar zetten dreigde zetherhaling en dus remise. In dat geval zou Ben Verduyn die titel binnen slepen. Van der Dussen gaf de partij daarom een andere wijze voortzetting. Een boeiende partij was het gevolg met in het eindspel voor Verduyn een iets betere stelling. Kees van der Dussen kon het remiseaanbod dan ook niet weigeren.

Eip Jansen heeft altijd grote moeite met Rob Broek. Deze keer leek het eveneens op remise uit te draaien. Maar het iets betere rekenwerk van Janssen in het toreneindspel betekende dat Broek in zetdwang kwam en verloor.

Erik Wels gaf in het middenspel zijn dame weg. Jelle Bottema was er als de kippen bij om dit cadeautje te verzilveren.

Het lijkt of het een sport aan het worden is dames verspelen. Ook Joop de Feijter gaf zijn dame al snel weg. Louis van der Vos wist daar wel raad mee en was binnen no time klaar.

OVERIGE UITSLAGEN Hans Pasveer - Kees van de Voort 0-1, Fons de Kort - Anneke Liefkens 1-0, Hein den Hollander - Kees van Heerikhuize 0-1.

Eindstand maandagmiddaggroep top vijf

1. (1) Herman van Scherrenburg 382,50

2. (2) Ben Verduyn 362,50

3. (3) Kees van der Dussen 353.00

4. (5) Jelle Bottema 350,00

5. (5) Erik Wels 318,83

 (Tussen haakjes positie vorige week)

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hofman 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep begint om 13.30 uur behoudens de eerste maandag van de maand. Dan wordt op dinsdagmiddag gespeeld. Wie zich tijdig meldt in de Open Hof kan spelen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie