De Bovenste Polder
De Bovenste Polder Jan van Dalen Fotografie

De Bovenste Polder 

30 mei 2018 om 16:28 lokaal Deel je nieuws

Vanaf 11 juni brengt Omroep Gelderland Gebruikte Stenen, een zesdelige televisiedocumentaire over Gelders industrieel erfgoed. Het thema van de eerste aflevering van maandag 11 juni is Wat de natuur ons geeft. Over grondgebonden industrie die bakstenen, wol, leer, hout en graan leverde. Presentator Alberto Radstake gaat naar Wageningen (De Bovenste Polder), Nijmegen (Nimco) en Winterswijk (Tricotfabriek).

Alberto bezoekt door heel Gelderland oude fabrieken en industriële complexen die van grote historische waarde zijn. Veel voormalige fabrieken en panden waar vroeger hard werd gewerkt zijn gesloopt, maar gelukkig niet allemaal. 

Er zijn prachtige voorbeelden van industrieel erfgoed bewaard gebleven. Vaak is de architectuur ervan de moeite waard. Er wonen nu mensen of de panden worden gebruikt als kantoor, voor cultuur of horeca. Alberto interviewt de mensen die zich inzetten voor dit industriële erfgoed. Architecten laten zien hoe ze de iconische industriële complexen - met respect voor het oorspronkelijk ontwerp - transformeren. In Gebruikte Stenen is ook historisch beeldmateriaal verwerkt om een tijdsbeeld te schetsen.

Tijdens de uitzendperiode worden ook publieksactiviteiten georganiseerd in samenwerking met diverse Gelderse organisaties, zoals lokale architectuurcentra.

Gebruikte Stenen is tussen 11 juni t/m 23 juli elke maandag (behalve 16 juli) te zien bij Omroep Gelderland, om 17.20 uur (ieder uur herhaald).
TV-programma’s van Omroep Gelderland zijn ook online (terug) te zien. Via www.gld.nl/tv  en YouTube (TV Gelderland). Meer informatie over de inhoud van de uitzendingen en de publieksactiviteiten: www.gld.nl/gebruiktestenen 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie