René van Wijn vijfentwintig jaar geleden.
René van Wijn vijfentwintig jaar geleden. .

René van Wijk heeft al jaren een bijzondere baan: ‘Mensen moeten het je gunnen’

15 september 2021 om 08:54 Economie

WEKEROM Je zou hem geen 62 jaar geven, want René van Wijk ziet er nog jong uit. De geboren Amsterdammer heeft er nooit spijt van gehad dat hij koos voor de Veluwe, want hij geniet nog elke dag van zijn vak. Dagelijks bedient de Wekerommer al 25 jaar klanten met zijn rijdende supermarkt.

Een oude weegschaal siert de woonkamer. Aan de achterkant van het huis aan de Edeseweg staat zijn kolossale bus op een plek waar je aankijkt tegen het kulturhus. Met camera’s en beeldschermen houdt hij een oogje in het zeil, want ooit had de Wekerommer inbrekers in huis die alles overhoop haalden en twee ringen stalen. Geen fijne ervaring.

Hij en zijn vrouw Betsie schenken koffie, wat meteen aanleiding is voor het thema drank. Voor René is alcohol uit den boze als hij onderweg is. Ook niet als klanten hem op een warme zomerdag vriendelijk een biertje aanbieden.

PIEPERS De vader van René woonde hartje (hoofd)stad en had een groentewinkel met levensmiddelen. Zijn oudste zoon groeide op ‘tussen de piepers’, zoals hij het zelf zegt. René en zijn moeder hielpen volop mee, terwijl zijn broer en zus daar geen zin in hadden. ,,Het is mij met de paplepel ingegoten. Je hebt contact met mensen en ik ben niet iemand die de hele dag op kantoor wil zitten. Daar heb ik mijn vrouw voor (lacht).”

René vertrok thuis op z’n tweeëntwintigste en kreeg een baan in de vleessector. Zeventien jaar had hij het best naar zijn zin in een slachterij, waar hij op termijn het vervoer regelde. ,,Maar dat gaf veel stress en na een reorganisatie ben ik vertrokken. Het bedrijf ging vervolgens ook failliet.”

René woonde intussen in Almere, maar toen hij Betsie Janssen uit Otterlo leerde kennen, verzette hij de bakens en kwam hij op de Veluwe wonen. Bij een melkboer in Lunteren kon hij inspringen in verband met een noodsituatie. ,,Ik werd meteen in het diepe gegooid en ging op pad met een busje. Dat beviel me wel, daarom ben ik voor mezelf begonnen.”

Het echtpaar vertrok bijna 21 jaar geleden uit Otterlo en verhuisde naar de woning in Wekerom waar ze nog steeds met plezier wonen. ,,We hebben hier alles bij elkaar, met een magazijn en plek voor de wagen”, vertelt Betsie. Naast de zorg voor boekhouding en administratie ondersteunt ze haar man ook op de weg. Zo bezorgt ze soms ook klanten met vers brood en banket. ,,Vanwege het jubileum kregen al onze klanten een cranberry-broodje als traktatie.” Bij senioren in Kootwijkerbroek biedt ze haar man de helpende hand om ook hier ouderen van producten te voorzien. Ze krijgen extra aandacht en service.

UITBREIDING Omdat een Edese ondernemer ermee stopte, kon René diens SRV-wagen overnemen. Twee jaar reed hij in die contreien, maar toen een bakker in Wekerom hem benaderde om zijn wijken over te nemen, koos hij eieren voor zijn geld. ,,Die heb ik overgenomen en dit is langzamerhand uitgebreid in deze regio met meer klanten.”

De eerste (SRV-)wagen was van het merk Spijkstaal. ,,Die was opgebouwd uit onderdelen van diverse merken. Dus was je in de aap gelogeerd als er iets kapot was.” De tweede en huidige wagen is van het merk Iveco. Het is een automaat waar René met veel plezier in rijdt en de maximumsnelheid is tachtig kilometer.

De SRV-franchiseformule brokkelde in de loop der jaren af en zo kon Van Wijk steeds meer zijn eigen koers varen. Uiteraard moet de ondernemer nauwkeurig kiezen welke producten en merken hij in zijn wagen aanbiedt. Bovendien past hij zich steeds aan bij wat er op de markt wordt aangeboden. ,,Je moet flexibel zijn en op de vraag inspelen. Ik kan altijd bestellen waar klanten naar vragen. Zo kwam je twintig jaar geleden geen kant-en-klare maaltijden bij mij tegen, maar die verkoop ik nu wel. Ik heb ook vers vlees in de auto liggen. Telkens kijk je wat de mensen willen. De nieuwe trends komen uit de grote steden. Zo moest ik een keer erg lachen toen een vrouw broccoli met boerenkool verwarde. Ze kende dat nog niet en dat was nog maar een jaar of tien geleden. Andersom kennen de mensen hier wel hete bliksem (zoete appeltjes met aardappels, spek en rookworst) en dat kennen de mensen in de stad weer niet.”

VROEG OPSTAAN Elke ochtend staat René om vijf uur naast zijn bed en vervolgens rijdt hij ongeveer veertig kilometer in de regio om zijn particuliere klanten en bedrijven te bedienen, in Wekerom, De Valk, Otterlo, Harskamp, Lunteren en Kootwijkerbroek. Nieuwe klandizie ontstaat meestal door mond-op-mondreclame. Thuisbezorging door grote supermarktfirma’s maakte het niet makkelijker, maar Van Wijk zegt dat hij er eigenlijk weinig van heeft gemerkt. ,,Ik heb veel meer gezellig contact en mensen moeten het je gunnen.”

Een jaar of vijf geleden vond René een oudere Harskampse dame op de grond. Zij had een gebroken heup en kon niet meer overeind komen, zodat ze al 24 uur aan haar lot was overgelaten. ,,Normaal kwam de buurvrouw weleens kijken, maar nu net niet. Haar telefoon kon ze niet bereiken. Toen heb ik de dokter maar gebeld.” Inmiddels is ze al 96 jaar.

De klanten en René kunnen prima door één deur, ook al is hij van stadse komaf. ,,Je moet je aanpassen en respect voor elkaar hebben. Anders komt het niet goed. De spelregel is dat je niet over politiek en geloof praat. Wel merk ik dat mensen soms behoefte hebben om hun hart te luchten. Dan heb ik een luisterend oor en doe ik weleens suggesties.” De rijdende winkelier vind ook dat de klant niet moet merken als hij zelf met zijn verkeerde been uit bed is gestapt. De knop gaat om als hij mensen bedient. Vrolijkheid troef. René van Wijk hoopt nog een jaar of vijf zijn vak uit te oefenen.

door Freek Wolff

Waar veel collega's zijn gestopt, rijdt René nog steeds door de straten.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie