Afbeelding
CNS Ede

Basisschool Prins Floris adopteert Airborne monument Ede: ‘Dit mogen we niet vergeten’

15 september 2021 om 11:50 Onderwijs Airborne herdenking en luchtlandingen Ede

EDE Gespannen gezichtjes op de Ginkelse Heide dinsdagochtend. Een meisje roept enthousiast dat ze straks een gedicht mag voorlezen voor de burgemeester. Groep 7 van CNS-basisschool Prins Floris uit Ede adopteert het Airborne-monument voor het komende jaar. De voorbereidingen die leidden tot deze dag hebben diepe indruk achtergelaten bij de leerlingen. 

Alette Burghout, schooldirecteur Prins Floris: ,,Terwijl je over de hei wandelt kun je je niet voorstellen wat zich hier toentertijd heeft afgespeeld. Jonge mannen uit andere landen, sprongen uit een vliegtuig het onzekere tegemoet voor een land en volk dat ze niet kenden. Ook na de tweede wereldoorlog hebben velen gevochten in een ander land, voor vrijheid van anderen. Dat mogen we niet vergeten.”

RESPECT René Verhulst, burgemeester: ,,Tijdens een eerdere herdenking vertelde een veteraan mij dat hij hier vlak voor het monument was geland tijdens de dropping. Hij was hospik en was vol beladen met verband en andere medische hulpmiddelen. Voor sommige veteranen heeft de dropping lange tijd gevoeld als falen. Gelukkig is dat gevoel gekanteld en zien zij ook hoe bijzonder hun inzet was, waarop wij allemaal in vrede kunnen leven. Veteranen vinden het prachtig, net als wij allen hier, om te zien hoe de kinderen vol respect dit moment herdenken.”

David, een leerling uit groep 7 vertelt: ,,Een goede dag voor Duitsland, een slechte dag voor de geallieerden: 17 september 1944. Gevochten voor vrijheid. Duizenden doden voor ons land. Zij wilden opgeven, maar er was nog hoop.”

Nina, een leerling uit groep 7 omschrijft haar kijk op de luchtlandingen: ,,Alles was klaargemaakt voor het plan Market Garden. Iedereen was er klaar voor. Riemen vast, want we gaan opstijgen zei de piloot. Bang waren ze een beetje, maar ze wisten niet dat de Duitsers er stonden. Niet durven te springen, maar toch doen. Roepen deden ze zeker. Niemand dacht dat dit zou gebeuren. Uiteindelijk kregen we onze vrijheid terug.”

HERINNERINGSSTENEN De klas heeft herinneringsstenen gemaakt. ,,Op het eerste oog een gewone steen die je overal kunt vinden. Maar deze stenen doen je denken aan de Airborne, de parachutisten en de Ginkelse Heide”, vertelt Burghout. ,,Er wordt een oproep gedaan aan u: Pak gerust zo’n steen als u hem vindt en verspreid hem verder. Zo blijft de herinnering leven en kan de dankbaarheid voor de vrijheid worden doorgegeven van generatie op generatie.”

Ieder jaar wordt het monument geadopteerd door een school. Het doel van het project is om leerlingen te laten ontdekken wat het verhaal achter een oorlogsmonument in hun buurt is. 

HERDENKING De Airborneherdenking en de -luchtlandingen vinden aankomende zaterdag 18 september plaats. De gemeente Ede maakte vorige maand al bekend dat het programma aangepast zou worden vanwege de coronaregels. Zo mag er beperkt publiek aanwezig zijn op en om de Ginkelse Heide. Bezoekers moeten daarom een gratis ticket aanschaffen. Het gebied is dit jaar alleen op de fiets of te voet bereikbaar, mindervaliden uitgezonderd.  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie