Afbeelding
Gemeente Ede

Wethouder Leon Meijer maakt parachutesprong boven Airborne-gebied

17 september 2021 om 13:36 Evenementen Airborne herdenking en luchtlandingen Ede

EDE Wethouder Leon Meijer van Ede stapt vrijdag uit een vliegtuig boven Deelen. Ook wethouders Jan Dellen (Arnhem) en Wijnte Hol (Overbetuwe) maken een parachutesprong. De wethouders, alle drie bestuurder in een Airborne-gemeente, nemen deel aan operatie Falcon Leap. Aan deze NAVO-oefening nemen deze week duizend militairen uit onder meer Nederland, Polen, Duitsland, Portugal, Bulgarije en de VS deel. Ze oefenen met parachutespringen.

Vastgemaakt aan een militair stappen de drie wethouders op 3 kilometer hoogte uit een vliegtuig om vervolgens een minuut lang in een vrije val naar beneden te suizen voordat hun parachute open gaat. Met hun sprong willen de wethouders hun betrokkenheid tonen bij de vele militairen die elk jaar de herdenking van de slag om Arnhem, de luchtlanding op de hei bij Ede en in Driel, tastbaar maken.

,,Als je denk aan Market Garden, de slag om Arnhem, dan komt het beeld van paratroopers naar boven. Vooral omdat we dat gelukkig elk jaar herdenken met onder andere luchtlandingen. Naast mijn enorme waardering voor de bevrijders van toen, wil ik ook mijn betrokkenheid tonen bij al die militairen die elk jaar ons helpen bij die herdenking. En wat is dan passender dan met hen uit een vliegtuig te springen. Nu heb ik geen hoogtevrees, maar denk niet dat mijn hart niet wat sneller tekeer gaat als op 3 km hoogte de deur van het vliegtuig opengaat en ik vastgeklonken aan een militair aan mijn vrije val begin”, aldus wethouder Leon Meijer.

Afgelopen woensdag stonden de wethouders ook al klaar bij de vliegbasis in Eindhoven om aan boord te gaan voor hun sprong. Door het laaghangend wolkendek ging die sprong niet door. Ze krijgen daarom vrijdagmiddag een herkansing. Omdat vliegveld Deelen militair terrein is, zijn er geen bezoekers aanwezig bij de landing.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie