mr Dynthe Cats
mr Dynthe Cats Maurice Jager
Recht om de hoek

Kinderalimentatie: hoe werkt dat?

22 september 2021 om 15:26 Zakelijk

EDE Ouders moeten in het levensonderhoud van hun kinderen voorzien. Bij de beëindiging van een relatie is het maken van afspraken over alimentatie dan ook van belang.

De wet regelt welke personen verplicht zijn om bij te dragen in het levensonderhoud. De wet regelt niet hoe de alimentatie wordt berekend. De uitgangspunten bij de berekening van alimentatie zijn ontwikkeld in de rechtspraak en vervolgens vastgelegd in het Tremarapport.

Bij de berekening van kinderalimentatie is in ieder geval het huidige inkomen van de ouders, het inkomen tijdens de relatie en de verdeling van de zorg voor het kind relevant.

De berekening van kinderalimentatie is in hoge mate gestandaardiseerd. Dat heeft voordelen, maar biedt weinig ruimte voor maatwerk. Waar mogelijk zullen de advocaten van Van Veen Advocaten de ruimte zoeken.

ALIMENTATIE OF KINDREKENING De kinderalimentatie wordt betaald aan de ouder op wiens adres de kinderen staan ingeschreven. Die ouder dient alle kosten voor het kind te betalen, met uitzondering van de kosten van het verblijf van de kinderen bij de andere ouder. Denk hierbij aan eten, drinken, uitstapjes, etc.

In onderling overleg is het mogelijk om af te spreken dat gebruik wordt gemaakt van een kindrekening. Op deze rekening storten beide ouders de berekende bijdrage en beide ouders kunnen van de rekening de kosten voor het kind voldoen.

WIJZIGING EN INDEXERING Alimentatie wordt op grond van de wet jaarlijks verhoogd met de door de wetgever vastgestelde indexering. Bij gewijzigde omstandigheden wijzigt de alimentatie niet vanzelf, maar bestaat wel de mogelijkheid om de rechtbank om een herberekening te vragen. In onderling overleg is het altijd mogelijk om nieuwe afspraken te maken.

Bij gewijzigde omstandigheden kunt u denken aan een wijziging in het inkomen van één van de ouders, een wijziging in de zorgregeling, het hertrouwen van de ouder waar de kinderen hun hoofdverblijfplaats hebben of de komst van een kind bij één van de ouders. Wilt u weten of er bij u sprake is van een situatie die herberekening van de alimentatie rechtvaardigt? Neem gerust contact met mij op.

EINDE VERPLICHTING Tot het kind 18 jaar is dient de alimentatie aan de hoofdverzorgende ouder te worden betaald. Daarna aan het kind zelf. Tot een kind 21 jaar is, houden de ouders een onderhoudsverplichting. Als het kind eigen inkomsten heeft, worden deze wel meegenomen in de berekening.

Vanaf het moment dat een kind 21 jaar oud is en aantoonbaar niet zelf in het levensonderhoud kan voorzien, dan heeft hij of zij recht op een bijdrage. In de praktijk komt het vaak voor dat ouders afspreken de kinderen te onderhouden tot zij hun vervolgopleiding hebben afgerond.

door mr Dynthe Cats

Dit artikel wordt u aangeboden door Van Veen Advocaten, Sectie personen- en familierecht en erfrecht, Keesomstraat 7 in Ede, tel. 0318-687878. Ga naar vanveen.com voor meer artikelen, webinars en podcasts over dit onderwerp. Lid van vFas, MfN en de Stichting Nalatenschapsmediation. Aanmelden voor het gratis webinar over scheiden op 30 september kan via vanveen.com/webinar 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie