Afbeelding
Foto door mohamed hassan form PxHere

Cybermisdaad in vijf jaar met tienvoud gestegen in Ede.

22 september 2021 om 14:16 Partnercontent

Sinds 2016 is het aantal geregistreerde cybermisdaden in Ede ieder jaar verdubbeld. In 2020 werd zelfs driemaal zo vaak aangifte gedaan van online misdrijven dan het voorgaande jaar. En de verwachting is dat deze trend zich voort blijft zetten. Enerzijds omdat we steeds meer van ons leven online regelen, maar anderzijds ook omdat er erg weinig van dit soort misdaden opgelost worden en het risico voor cybercriminelen dus erg klein is.

De beste manier om cybermisdaad tegen te gaan is altijd om het te voorkomen. Vaak kan de politie niet achterhalen wie de dader is, of zijn de daders buiten bereik van onze wetten in een ver land. Je zal er dus zelf voor moeten zorgen dat je veilig blijft op het internet. Het belangrijkste is dat je leert om oplichters te herkennen en nooit je persoonlijke gegevens geeft of geld stuurt naar mensen die je niet kent. Daarnaast is er technische bescherming waar je gebruik van kunt maken.

Gratis instellingen

Maak gebruik van de functies die je apparaat en je apps aanbieden. Stel veilige wachtwoorden in, en indien mogelijk maak je gebruik van de tweestapverificatie zodat je accounts zijn verbonden aan je telefoonnummer en email. Zorg ook dat je de update notificaties niet negeert en altijd de nieuwste versies van de software gebruikt.

Extra veiligheid bijkopen

Is het zinvol om een virusscanner, firewall en VPN erbij te nemen? Of is dat zonde van je geld? Afhankelijk van je besturingssysteem, de versie ervan en het netwerk waaraan je verbindt, ligt het antwoord ergens tussen; het is een goed idee en het is noodzakelijk. 

Hoewel er een groot verschil is tussen iOS of Windows wat bescherming tegen virussen en malware betreft, zijn geen van allen perfect. Een abonnement op een virusscanner is altijd beter. Wat VPN betreft, moet dit altijd via een van de VPN diensten gekocht worden. iPhones hebben wel een ingebouwde VPN functie, maar zonder toegang tot een VPN server kom je niet ver.

Wat is een VPN?

VPN is een virtueel persoonlijk netwerk dat jouw internetverkeer beschermt tegen hackers en pottenkijkers op het internet. Doordat al je gegevens worden versleuteld en vervolgens via een server omgeleid, kan niemand zien wie of waar je bent en wat je doet. Deze privacy geeft je enorme veiligheid en is noodzakelijk als je gebruik maakt van openbare wifi. 

Onthoud wel dat zelfs de beste VPN, virusscanners en de veiligste wachtwoorden je niet kunnen beschermen tegen je eigen fouten en je dus altijd alert moet blijven als je je gegevens ergens invult of bestanden downloadt.  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie