Afbeelding
Pixabay

Uitbaters die de coronapas niet controleren kunnen dwangsom verwachten

24 september 2021 om 08:02 Corona

EDE Enkele uitbaters van horecagelegenheden in Ede hebben in het openbaar aangekondigd de coronapas niet te zullen controleren. De coronapas is vanaf zaterdag 25 september in horecagelegenheden, sportkantines en zalencentra verplicht om binnen te komen. Op terrassen hoeft het niet. Horecagelegenheden die zich niet houden aan de regelgeving kunnen een last onder dwangsom verwachten en in het uiterste geval kan sluiting volgen, aldus burgemeester René Verhulst. ,,Dat is in het verleden ook al gebeurd.” 

Ondernemers krijgen nog voor het weekend een brief van de gemeente waarin uitleg wordt gegeven over de maatregelen. Er is door de gemeente een handhavingskader gemaakt ,,en daar zitten een paar stappen in.” Met de Koninklijke Horeca Ede is daar overleg over geweest. De ondernemers gaan zelf een ,,goede inspanning leveren” en er komt steekproefsgewijs toezicht. ,,Dat doen we daar waar we besmettingen verwachten, dus in zalencentra, sportkantines en de avondhoreca,” zegt de burgemeester. ,,Het gaat erom dat er veilig kan worden uitgegaan.”

BESMETTINGEN De laatste cijfers tonen dat er in Gelderland Midden een lichte stijging is van het aantal besmettingen, met name in de leeftijden beneden de 50. ,,De categorie van 10 tot 30 jaar is een risicogroep, leeftijden waarop je wel eens op stap gaat. De druk op de ziekenhuizen is nog steeds groot.” De vraag is hoe de vaccinatiegraad verder kan worden verbeterd. ,,Het kruipt langzaam op. De GGD is bezig de groepen in beeld te krijgen waar winst is te boeken. Het gaat om jongeren en mensen die om verschillende reden moeilijk te bereiken zijn.” 

Door Gerard van Wijk

Mail de redactie
Meld een correctie

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie