Sweelinck en Bach
Sweelinck en Bach Onbekend

Muziekcursus I: Geen Bach zonder Sweelinck?

26 september 2021 om 22:04 Lokaal Deel je nieuws

In 2021 is het precies 400 jaar geleden dat Nederlands beroemdste componist Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) overleed. In de Nederlanden was hij vermaard om zijn vocale muziek, in heel Europa om zijn instrumentale composities. Hij was de leraar van belangrijke Duitse componisten onder wie Praetorius en Scheidemann. Via hen is zijn kennis en kunde terechtgekomen bij onder meer Johann Sebastian Bach (1685-1750).

Tijdens deze tweedelige cursus plaatst musicoloog Jan-Willem van Ree Sweelinck in internationaal perspectief. Vragen die aan bod komen zijn: wat maakt Sweelincks muziek zo uniek? Welke leerlingen studeerden bij hem en hoe hoor je dat terug in hun werk? Reikt Sweelincks invloed inderdaad tot aan Bach?

Aan de orde komen uiteraard Sweelincks muzikale oeuvre en composities van Scheidemann, Reincken, Buxtehude en Bach. Uitgebreid wordt ingegaan op Sweelincks Fantasieën, de Preludia van Buxtehude en Bachs koraalvoorspelen, waaronder ‘O Mensch bewein dein Sünde groß’, BWV 622.
De cursus bevat veel luisterfragmenten. Er wordt gebruik gemaakt van een hand-out. Na afloop wordt de powerpoint presentatie aan de cursisten ter beschikking gesteld.

De cursussen vinden plaats op dinsdag 19 en 26 oktober in gebouw Rehoboth, Driehoek 11 te Ede. Beide bijeenkomsten beginnen om 10.30 uur en duren tot ca. 12.15. De totaalprijs bedraagt €70 per deelnemer. Aanmelden kan via info@cultuur-avontuur.nl

Deze muziekcursus is onderdeel van de Stichting Studie Academie Cultuur Avontuur: www.cultuur-avontuur.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie