Afbeelding
Victor Landman

Bankje herinnert aan Lunteraan Wietze Landman

5 oktober 2021 om 17:17 Mensen

LUNTEREN Willeke Landman heeft een bankje onthuld ter herinnering aan haar man Wietze Landman (Drachten 15 augustus 1921 – Ede 17 maart 2012). Hij stond in de jaren 1970 aan de wieg van de stichting (later vereniging) Oud-Lunteren. Samen hadden ze van 1975 tot 1993 Galerie aan de Kippenlijn in het mede door hem van de sloop geredde stationsgebouw van Lunteren.

Op 15 augustus zou Wietze Landman 100 jaar zijn geworden. Dat was de aanleiding voor zijn zoon Ruben Landman en schoondochter Eveline Krijger om een herinneringsbankje te laten plaatsen. Wietze en Willeke Landman woonden sinds 1968 in Lunteren. Tussen 1976 en 1982 in een huis aan de Boslaan, dat ze huurden van ir. Henri Dinger, eigenaar van Landgoed De Dennenhorst. Tegenover het perceel van hun toenmalige woning aan de Boslaan ligt het heidegebiedje De Platenberg. Dat is de plaats waar nu een bank is geplaatst.

ENTHOUSIAST Ook De Platenberg maakt deel uit van Landgoed De Dennenhorst en ligt nabij het gelijknamige pinetum. Eigenaar Jaap Homan van der Heide was meteen enthousiast toen hij werd benaderd over de plaatsing van een bankje. “Ik kom daar vrijwel dagelijks voor een wandelingetje. Het is hier zo mooi, met karakteristieke bomen en een stukje heide in heuvelachtig terrein.” De Platenberg is een deel van de totale nalatenschap van ir. H.L. Dinger.

Wietze Landman was niet alleen galeriehouder, importeur van vitamineproducten voor kleine huisdieren en in diverse plaatsen (hulp)sinterklaas. In zijn vrije tijd verzorgde hij onder meer een cabaretprogramma voor verzorgingshuizen, samen met zijn vrouw. Een van zijn favoriete liedjes was ‘Mens, durf te leven’ van Dirk Witte. Deze klassieker uit 1917 was voor hem een levensmotto. De titel staat nu gegraveerd in een plaatje op de bank.

STATION LUNTEREN Wietze en Willeke Landman begonnen in 1975 een kunstgalerie, nadat het gebouw ternauwernood aan de slopershamer ontkwam. Een handtekeningenactie van de Lunterse bevolking hielp Landman, Jan Pot en Pier Hoekstra in 1973/’74 om het gebouw te redden. Dat lukte en het gebouw werd rijksmonument. 

Maar de NS had het pand niet meer nodig na de automatisering van de Kippenlijn tussen Ede en Amersfoort. Landman huurde het leegstaande pand voor zijn importzaak, maar er bleef heel veel ruimte over. Daarom begon het avontuur van, ook letterlijk, een Galerie aan de Kippenlijn, die uiteindelijk één van de grootste en gerenommeerde kunstgaleries voor hedendaagse kunst van ons land werd. De galerie omvatte uiteindelijk bijna het gehele pand, inclusief de vroegere bovenwoning, nadat de huurders waren overleden. In 1993 zijn ze gestopt met de galerie.

OUD LUNTEREN Wietze Landman was enige tijd voorzitter van Vereniging Oud-Lunteren had tientallen jaren de hoofdrol in jaarlijkse sinterklaasintochten in Lunteren. In maart 2012 overleed hij plotseling, op negentigjarige leeftijd.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie