Afbeelding
Eip Janssen

Tom Pronk pakt koppositie bij schaakvereniging De Cirkel

6 oktober 2021 om 14:08 Overig

EDE Een gemêleerd programma dinsdagavond bij schaakvereniging De Cirkel. Naast de vijfde ronde interne competitie werden ook twee externe wedstrijden in het kader van de SOS -schaakcompetitie gespeeld. De Cirkel hoofdmacht behaald een knap 4-4 gelijkspel bij het Nijmeegse SMB. De reserves versloegen met 3,5-2,5 de reserves van Rhenen.

In de interne competitie staat oud-kampioen Tom Pronk weer op de plek waar hij vaak heeft gestaan: de eerste plaats. Pronk deed goede zaken door Marnix Lukasse aan zijn zegekar te binden.

INTERNE COMPETITIE Met spanning werd uitgekeken naar de partij tussen Willem de Wilde en Nestor Shirokov. Beiden hadden kans om bij winst een plaatsje te veroveren in de top tien. Na een boeiende partij werd uiteindelijk tot remise besloten. Door dit resultaat mist Nestor Shirokov net de top toen en staat elfde. Willem de Wilde zien we terug op een achttiende plaats.

Jasper de Rijk wist tegen Henri van Kruistum zijn eerste overwinning van dit seizoen te pakken. Beide spelers speelden op de winst, maar De Rijk was uiteindelijk, in ieder geval deze keer, de betere schaker.

De met zwart spelende Robin Enneman kwam in zijn partij tegen Pim Eimers door een sterke pionnenstructuur beter uit de opening. Door een mislukt valletje van Enneman en een sterke en dreigende dame van Pim Eimers moest Robin Enneman risico nemen, wat voor hem verkeerd uitpakte. Na afruil van stukken had Pim Eimers een voordelige stelling die hij knap uitspeelde naar winst.

De met zwart spelende Thijs Postma opende sterk tegen Arjo van Dijk en zette zijn tegenstander vanaf het begin onder druk. Ondanks stevige tegenstand van Van Dijk was Postma niet te stoppen en behaalde een verdiende en hard bevochten overwinning.

Stijn Kappert speelt met wit een degelijke opening tegen Anton Spronk. Laatstgenoemde probeert direct aan de dame zijde een offensief te ontwikkelen, maar verliest daarbij een pion. Kappert gaat voor de afruil om zo het kleine materiële voordeel te proberen te verzilveren. Nadat Anton Spronk een kwaliteit verliest, zonder dat daar compensatie tegenover staat, is de buit voor de jeugdige Kappert binnen.

Frans van der Veer pakte alweer zijn tweede overwinning van dit seizoen. Na een mooie partij tegen de met wit spelende Gijsbert Nagel, waarin Gijsbert zeker kansjes heeft gehad, werd de Van de Veer de verdiende winnaar.

Nieuwkomer Claudio Luis is een aanwinst voor De Cirkel. Nadat hij vorige week zijn eerste partij wist te winnen, maakte hij het Ben Verduyn heel lastig. Ondanks dat Claudio Luis met zwart speelde pakte hij het initiatief. Met veel kunst en vliegwerk wist Verduyn in het middenspel uit de dreiging te komen. Pas nadat de Luis door een foutje een kwaliteit verloor, mocht Ben Verduyn een zwaar bevochten noteren.

OVERIGE UITSLAGEN INTERNE COMPETITIE: Alfred Gaasbeek - Fedde Kingma 1-0, Hans van de Weteringh - Kees van der Dussen 0-1, Jelle Bottema - Hans de Groot 0-1 en Daan van Pel - Jan Hartsuiker 1-0. In remise eindigde: Jonathan Karels - Robert Degenhart.

Stand top tien:

1. Tom Pronk 279,33

2. Niels van de Bovenkamp 251,00

3. Tim Evendijk 229,17

4. Dominic van Dijk 228,00

5. Henry van den Brink 220,33

6. Dick Wenning 217,00

7. Tom Smit 211,50

8. Harold Boom 205,83

9. Marnix Lukasse 196,17

10. Jan Willem Kinkel 185,17

DE CIRKEL 1 Op dinsdag 5 oktober mocht in poule 1B worden aangetreden tegen SMB 1 in Nijmegen. In de eerste SOS-wedstrijd van het seizoen 2021/2022 werd een knappe puntendeling uit het vuur gesleept (4-4). Jim Pronk en Harold Boom wisten de volle winst te behalen. Ruben de Vries, Tim Evendijk, Ben Zee en Henry van den Brink behaalden een remise. Jan-Willen Kinkel en Dominic van Dijk moesten de tegenstanders feliciteren. Al met al, mede gezien de rating van onze tegenstander, een uitstekende start van dit seizoen.

DE CIRKEL 2 De Cirkel 2 besliste de externe wedstrijd in SOS-competitie tegen Rhenen 2 in het voorlaatste duel. Dick Wenning wist in het eindspel de Rhenense schaker Geurt van Veenendaal voor een onoplosbaar probleem te stellen. Wenning zette zijn tegenstander voor de keuze toren verlies en een gewonnen eindspel dan wel opgeven. Van Veenendaal koos na enige bedenktijd voor het laatste. Daarmee was de partij tussen Tom Smit en Wim Schreurs, waarin de Cirkelaar een bijna kansloze strijd aanging, niet meer belangrijk. Ook Tom Smit streek de vlag. De 3.5-2.5 winst was binnen. De Cirkel 2 voorlopig aan kop in de derde klasse. Een ongekende weelde. Meer over beide externe wedstrijden op www.decirkelede.nl

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Op maandagmiddag 4 oktober speelden de 50-plussers de vijfde ronde. Mede omdat koploper Peter van de Wijngaart afwezig was, is Willem de Wilde na zijn winst op Arno Braam de nieuwe lijstaanvoerder in groep A.

Uitslagen groep A: Hans de Groot - Jan Hartsuiker 1-0 en Willem de Wilde - Arno Braam 1-0. In remise eindigden: Jelle Bottema - Kees van der Dussen, Herman van Scherrenburg - Louis van der Vos en Eip Janssen - Tom Smit.

Stand groep A:

1. Willem de Wilde 84,00

2. Peter van der Wijngaart 77,00

3. Hans de Groot 67,00

4. Arno Braam 53,83

5. Kees van de Voort 44,83

Uitslagen groep B: Kees van Heerikhuize - Remy Mouthaan 1-0, Joop de Feijter - Jan van der Wurff 1-0 en Fons de Kort - Alex de Roovere 0-1. In remise eindigden: Ben Verduyn - Hans Meijer en Fred Post - Loek Platschorre.

Stand groep B:

1. Ben Verduyn 87,33

2. Kees van Heerikhuize 78,00

3. Alex de Roovere 63,50

4. Klaas van der Wal 58,00

5. Joop de Feijter 50,00

JEUGD In de competitie van de topgroep bij de jeugd werd de vijfde en zesde ronde gespeeld. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken, bestaat de top drie uit:

1. Bram Feenstra 83,0

2. Yarik Shirokov 81,00

3. Alexander Ivanov 60,00

In de subgroep werd ronde 3 gespeeld. De top drie na de derde ronde bestaat uit:

1. Leo Ma 76,00

2. Kaithhlyn Liew 73,50

3. Joshua Westerink 67,50

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdagavond in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugdcoördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdagavond in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie