Afbeelding
Provincie Gelderland

‘Wolf is flexibel en went snel aan de mens’

6 oktober 2021 om 14:54 Natuur en milieu

EDE (ANP) Wolven zijn heel intelligente dieren. Ze zijn flexibel en leergierig en passen zich snel aan de aanwezigheid van de mens aan. Een wolf kan overal voorkomen waar hij overdag veilig kan rusten en waar voldoende voedsel aanwezig is. Maar mensen moeten een wolf nooit voeren. Het is voor de veiligheid belangrijk dat het dier wild blijft, zeggen onderzoekers in twee woensdag verschenen rapporten over de ontwikkeling van de wolvenpopulatie in Nederland.

De rapporten zijn gemaakt in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het Interprovinciaal Overleg (IPO) en BIJ12, het bureau dat voor de provincies wolvenschade regelt. Volgend jaar gaan de instanties het Interprovinciaal Wolvenplan herzien. Dat is nodig, omdat zich ondertussen vijf wolven definitief in Nederland hebben gevestigd. Er zijn welpen geboren en er zijn in de afgelopen zes jaar 34 verschillende wolven waargenomen. Naar verwachting vestigen zich meer wolven in Nederland, maar hoe veel en hoe snel dat gaat is niet te zeggen volgens ecoloog Hugh Jansman van Wageningen Environmental Research (WENR), onderdeel van de Wageningse universiteit.

WENR heeft alle bekende feiten over de wolven op een rijtje gezet. Daarvoor is samengewerkt met een Belgisch en een Duits onderzoeksinstituut, aangezien zwerfwolven in Nederland ook in die landen rondlopen. Vier Nederlandse wolven op de Veluwe komen uit roedels in Duitsland. Een wolf in Brabant heeft een Alpiene achtergrond. Nederland heeft van alle wolvenlanden de hoogste mens- en veedichtheid en volgens Jansman is het daarom uniek dat wolven zich er hebben gevestigd.

BESCHERMD DIERSOORT Juristen hebben uitgezocht wat er wettelijk te doen is tegen overlast door wolven. De wolf is in heel Europa zwaar beschermd en het dier noch zijn leefomgeving mogen worden verstoord. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als een wolf zomaar mensen aanvalt, zou het dier onder voorwaarden gedood mogen worden. Belangrijk is volgens de onderzoekers dat veehouders goede maatregelen nemen om wolven weg te houden bij kuddes. Een wolf leert snel dat een stroomstoot pijn doet en blijft dan weg. Het verbaast de onderzoekers daarom dat er nog maar weinig subsidie wordt aangevraagd voor wolfwerende maatregelen, zelfs niet op de Veluwe en in Drenthe, waar vaak wolven worden gezien, zoals afgelopen augustus, waar op Nationaal Park De Hoge Veluwe een wolf een moeflon heeft gedood.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie