Winkels in Ede sloten de deuren in verband met de stroomstoring.
Winkels in Ede sloten de deuren in verband met de stroomstoring. Boy Imminck

Grote storing in Ede verholpen; duizenden mensen hebben weer stroom

7 oktober 2021 om 10:27 Overig

EDE Vanwege een stroomstoring heeft een groot deel van Ede donderdagochtend zonder stroom gezeten. Meer dan twintigduizend adressen ondervonden er de problemen van, waaronder ook veel winkels want ook in Ede Centrum werd het donker. Netbeheerder Liander meldde aanvankelijk een verwachte eindtijd van 12.15 uur, maar een uurtje eerder al kwam het bericht dat de storing was verholpen en dat vrijwel iedereen weer stroom had.

In onderstaand artikel een overzicht van een roerig uurtje in Ede.

11.16 uur: Ook Liander meldt nu dat de stroomstoring grotendeels opgelost is. ,,Inmiddels hebben 21.183 van de 21.189 getroffen klanten weer stroom."

11.08 uur: Uit onder meer Veldhuizen en Ede Centrum komen berichten dat er weer stroom is.

11.06 uur: Door de stroomstoring zijn de balies van Burgerzaken van de gemeente Ede momenteel gesloten. Ook telefonisch is de gemeente Ede niet bereikbaar. ,,Op https://bit.ly/2IRnIhC kun je online een afspraak maken voor later", aldus de gemeente Ede.

11.03 uur: ,,Het is een beetje surrealistisch", vertelt verslaggever Boy Imminck van Ede Stad.nl die door het centrum loopt. ,,Overal staan groepjes mensen buiten, het is eigenlijk best druk. Maar mensen kunnen niet zoveel. Van sommige winkels zijn de medewerkers tijdelijk even weg gegaan om pauze te houden. Maar van andere winkels moeten de medewerkers nog bij hun winkel blijven."

(de tekst gaat onder de foto verder)


Op allerlei plekken in het centrum van Ede staan groepjes mensen buiten te wachten. - Boy Imminck

10.58 uur: Pieter van Binsbergen van Kippie Ede staat in het zonnetje een broodje te eten. Dat was ruim een half uur geleden wel anders. ,,Ineens was alles donker", vertelt hij. ,,Ik ben meteen de vitrines gaan afdekken en alle koelingen moeten nu niet meer open gaan. We werken natuurlijk met versproducten dus moeten we alles zoveel mogelijk dicht houden. Voor de etenswaren in de vitrine is dit natuurlijk niet goed, maar de koelvriescel moet het wel een uur of acht kunnen volhouden zo. Ik maak me nog geen heel grote zorgen, maar leuk is anders."

10.52 uur: Ook Sylvana, medewerkster van de Blokker in de Grotestraat in Ede, staat buiten voor de winkel. ,,Drie kwartier geleden viel alle stroom ineens uit. Dan hebben we onze procedures", vertelt ze. ,,We zijn meteen de winkel rond gelopen en hebben iedereen naar buiten gestuurd en de winkel gesloten. We staan momenteel in nauw contact met het hoofdkantoor over hoe verder. Mogelijk blijven we vanavond langer open, maar dat weten we nog niet. Het is wel vervelend, maar als ik eerlijk ben heb ik het liever nu dan tijdens de drukke feestdagen."

10.40 uur: De brandweer is druk met diverse liftopsluitingen, onder meer aan de Mariendaal en de Weerdestein in Veldhuizen en aan de Halte en de Bunschoterhof in het centrum.

(de tekst gaat onder de foto verder)


De brandweer kreeg meerdere meldingen van liftopsluitingen. - BDUmedia

10.30 uur: In het centrum sluiten veel ondernemers hun deuren en halen hun vitrines met versproducten leeg. Winkeliers staan voor hun winkels te wachten en kunnen verder niets. Daarnaast is handhaving in groten getale aanwezig. Treinen rijden op de Valleilijn (vooralsnog) wel gewoon, de spoorbomen doen het nog.

10.25 uur: Volgens de netbeheerder zitten acht verschillende postcodes zonder stroom: 6711, 6712, 6713, 6714, 6715, 6717, 6718, 6721. Dan gaat het om de wijken Veldhuizen en Ede Centrum, en ook delen van Ede-Zuid, Kernhem, de Beatrixwijk, Bennekom en het Binnenveld ondervinden problemen.

(de tekst gaat onder de foto verder)

10.20 uur: De eerste meldingen van de stroomstoring komen binnen. Liander meldt dat monteurs onderweg zijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie