Afbeelding
Energiebesparing

Energiebesparing meer noodzakelijk dan ooit

11 oktober 2021 om 07:22 Partnercontent

Inmiddels wordt er in ons land fors bespaard op energie. Dat gebeurt door betere isolatie en energiezuinige apparaten. Dat is noodzakelijk voor het milieu. Vaak is het ook goed voor de portemonnee. Dat argument zal de komende tijd wel vaker voorbij komen omdat zowel gas als elektriciteit fors duurder worden. Waar kan je in een gemiddeld huishouden dan nog op besparen?

Eigenlijk is dat niet eens moeilijk. Lees de onderstaande tips maar eens.

1. Led lampen in plaats van gloeilampen

Ondanks het feit dat gloeilampen al meerdere jaren niet meer worden gemaakt, worden zij nog steeds in vrijwel ieder huishouden gebruikt. Gloeilampen worden vrijwel overal nog uit voorraad verkocht en vaak worden thuis dan ook nog gloeilampen gebruikt ter vervanging. Dat is niet nodig, omdat in vrijwel iedere situatie een led lamp als vervanging kan worden toegepast. Kijk maar eens bij Lampdirect naar het assortiment van led lampen.

Wil je direct besparen,  wacht dan niet totdat een gloeilamp stuk gaat, maar vervang die gewoon vandaag nog. Een led lamp levert dezelfde Iichtopbrengst voor beduidend minder elektriciteit. Daarbij gaan led lampen ook nog eens 5 tot 6 maal zo lang mee in vergelijking met een gloeilamp. Een grote besparing is hier eenvoudig mogelijk, zeker als je ook deze zuinige lampen op tijd uitdoet.

2. De wasdroger

Is een wasdroger noodzakelijk in jouw huishouden? De machine werd ontwikkeld in een tijd dat gezinnen groter waren dan vandaag de dag. Een was voor een groot gezin is immers niet eenvoudig op te hangen om te drogen. Maar de natuur biedt ons buiten toch een veel efficiëntere optie om te was te drogen. Daarbij ruikt de was ook gewoon frisser als deze aan de lijn of het rek  wordt gedroogd. Ook binnen is dat vaak probleemloos mogelijk, mits je zorgt dat er voldoende ventilatie is.

3. De afwasmachine

Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde voor als een wasdroger. Het is een apparaat dat is bedoeld om het huishouden eenvoudiger te maken, maar heeft eigenlijk nooit 100% kunnen voldoen. Als je de afwasmachine opendoet, is er toch altijd die onprettige geur. Ben jij ook altijd tevreden over het resultaat? Afwassen met de hand is geen moeilijke klus en indien je daar niet meteen zin in hebt na het eten, zet het dan gewoon in een sopje.

4. Efficiënt gebruik maken van apparaten

Als je de wasmachine op een lagere temperatuur gebruikt (met het juiste wasmiddel) kan je daar fors energie mee besparen. Door een diepvriezer regelmatig te ontdooien bespaar je op energie en verleng je de levensduur van het apparaat. Kijk ook eens naar energiezuinige apparaten. Een nieuwe koelkast kan al tientallen euro’s per jaar besparen, omdat dit apparaat 24/7 aanstaat. Voor andere apparatuur is het ook verstandig even op te letten dat deze geen energie verbruiken als jij ze niet gebruikt. Veel moderne huishoudelijke machines hebben een stand-by waar jij nauwelijks voordeel van hebt. Ook dan is het feit dat er 24/7 elektriciteit wordt verbruikt echte verspilling. De stekker uit het stopcontact is een eenvoudige oplossing.  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie