Afbeelding
Cappuccino-maken-met-espressomachine

Zo zet je de lekkerste koffie

13 oktober 2021 om 11:37 Partnercontent

Hoe komt het toch dat je de ene keer van een heerlijke kop koffie geniet en je een andere keer er bij wijze van spreken de neus voor ophaalt? Goede koffiebonen geven nog geen garantie op een lekkere kop koffie, noch de allerduurste koffiemachine. Het geheim van de lekkerste koffie? Geheim is het allemaal niet. Het is een combinatie van factoren. Met de volgende tips heb je de grootste kans op lekkere koffie.

Water

Koffie bestaat bijna alleen uit water. Water speelt dan ook een belangrijke rol in de uiteindelijke koffiesmaak.

De waterhardheid is afhankelijk van je woonplaats, het kalkgehalte kan per locatie verschillen en dat is van invloed op de smaak van het water en daarmee ook de koffie. Heb jij hard water (dit kun je online opzoeken of eventueel een teststrip gebruiken)? Dan kun je een waterfilter of eventueel flessenwater gebruiken. Hoe harder het water, des te sneller zal je koffiemachine last van kalkvorming krijgen. Test het zelf uit en zet koffie met kraanwater en koffie met flessenwater en gebruik het water dat de (voor jou) lekkerste koffie oplevert.

Smaak

Houdt er rekening mee dat smaak iets persoonlijks is. Wanneer jouw koffie smaakt zoals jij dat wilt, kan het zijn dat een ander er niet warm voor loopt. Niets is hierin goed of fout. Sta wel open voor nieuwe smaken. Zo zal een klassieke donker gebrande Italiaanse blend een totaal andere smaakbeleving opleveren dan een licht gebrande Ethiopische koffie. 

Meten is weten

Wanneer het je eenmaal gelukt is om dé perfecte kop koffie te zetten, wil je dat natuurlijk een volgende keer ook kunnen herhalen. Met een notitieboekje en zaken als een timer, maatbekertje en precisieweegschaal gaat dat zeker lukken. Weeg zorgvuldig de hoeveelheid koffie af, meet de doorlooptijd en het uiteindelijke volume van het resultaat. Smaakt de koffie niet zoals je zou willen? Experimenteer dan en noteer wat je hebt gedaan of gebruikt, ook het soort koffie(-bonen) en de maling (fijn of grof). Smaakt de koffie wel heerlijk? Dan kun je in je aantekeningen terugvinden hoe dat tot stand is gekomen.

Porselein voorverwarmen

Wist je dat koude koffiekopjes direct warmte aan je vers bereidde koffie onttrekt? De temperatuur van de koffie wordt met wel 10 graden Celcius verlaagd en de koffie koelt erg snel af. Voeg daar nog eens een scheut koude melk aan toe, roer en de temperatuur van je koffie daalt met nog eens 10 graden Celsius. In koud porselein kan het lekkere aroma van de koffie zich niet volledig ontwikkelen en de geur is daardoor minder sterk. In voorverwarmd porselein houdt de cremalaag ook langer stand.

Voorverwarmen kan met heet water, stoom of een professionele kopjeswarmer. Sommige koffiemachines hebben bovenop een plateautje waar de kopjes op kunnen worden verwarmd.

Bewaren en opbergen

Gebrande koffie is erg aromatisch en een kwetsbaar product, zowel in gemalen vorm als als hele boon. Koffie moet altijd luchtdicht worden verpakt. Zo wordt koffie tegen zuurstof beschermd, de grootste bedreiging voor het aroma. Bewaar je koffie altijd op een koele, donkere en droge plaats.

Na openen blijft gemalen koffie nog circa twee weken vers. Daarna verandert de smaak van de koffie snel en wordt deze schraal en smakeloos en kan zelfs ranzig worden. Dat laatste komt door de vetten en oliën die in koffie zitten. Maak de koffie daarom snel op. Koop bij voorkeur kleinere verpakkingen als je minder vaak koffie zet en vul je koffiemachine liever een keertje extra bij in plaats van deze helemaal ineens af te vullen.

Hygiëne

Werk schoon. Was je handen en reinig je koffiemachine regelmatig. Niet alleen de behuizing, ook stoompijpjes en losse onderdelen zoals opvangbakjes voor de koffiedrab. Ontkalk je apparaat regelmatig conform het advies van de fabrikant. Maak gebruikte materialen tussendoor goed schoon.

Investeer in een goede koffiemachine

Een goede én goed onderhouden koffiemachine zullen een betere koffie of espresso leveren dan een goedkope en niet onderhouden koffiemachine.

Wil je een koffiemachine aanschaffen? Kijk eens op de website van Kafea. Op deze overzichtelijke site worden een aantal suggesties gegeven en kun je zoeken op soort koffiemachine of op merk. 

Ga je voor een volautomaat in combinatie met vers gebrande koffiebonen of ben je op zoek naar het perfecte apparaat om een espresso mee te zetten? Wil je alles over koffie weten of zoek je een accessoire zoals servies? Hier vind je een antwoord.

Ga er even onder het genot van een kopje koffie voor zitten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie