Tim Evendijk (links) voert de lijst aan bij De Cirkel
Tim Evendijk (links) voert de lijst aan bij De Cirkel Ben Verduyn

Tim Evendijk verovert koppositie bij schaakvereniging De Cirkel

13 oktober 2021 om 16:33 Overig

EDE De zesde speelronde interne competitie bij schaakvereniging De Cirkel heeft een nieuwe koploper opgeleverd. Mede omdat lijstaanvoerder Tom pronk afwezig was.

De jeugdige maar talentvolle Tim Evendijk deed goede zaken door de sterke Niels van den Bovenkamp te verslaan. Hij pakte na deze winst maar gelijk de leiderspositie. Hij wordt op de voet gevolgd door Dominic van Dijk en Dick Wenning die in deze ronde ook succesvol waren. Dominic van Dijk klom naar de tweede plaats en Dick Wenning is nu vierde en ook de enige speler met een 100% score.

Naast de interne competitie werden ook de laatste twee partijen uit de eerste bekerronde gespeeld. Martijn Bakker en Frank van Wijngaarden wisten de tweede ronde te bereiken. De loting voor de tweede bekerronde, die gespeeld zal worden op 19 oktober leverde enkele mooie duels op.

Cirkel 3 won afgelopen vrijdag 8 oktober de enerverend verlopen partij in de SOS-competitie tegen Kasteel 3 uit Wychen met 3,5 - 2,5.

INTERNE COMPETITIE Tim Evendijk speelde met wit een sterke en lange partij tegen Niels van den Bovenkamp. In het middenspel won Evendijk een pion. Dit materiële voordeel speelde Tim Evendijk vakkundig uit naar winst.

De met zwart spelende Dominic van Dijk wist na een spannende partij Henry van den Brink aan zijn zegekaar te binden. De achterstand van Van Dijk op de koploper is te verwaarlozen.

Dick Wenning is in de vorm van zijn leven. Zijn tegenstander Tom Smit trok gelijk in de aanval. In het middenspel vergaloppeerde Smit zich door in te slaan met het verkeerde paard, hetgeen een kwaliteit kostte. Dick Wenning ging er eens goed voor zitten en met een mooie mat in twee werd Smit verslagen.

De partij tussen Hans de Groot en Marnix Lukasse ging tot de zestiende zet gelijk op. Daarna maakte De Groot een fout. Hij sloeg een paard dat Lukasse met zijn toren terug kon pakken. Pardoes stonden toen de twee lopers van Hans de Groot aangevallen, waarna hij opgaf. Een tevreden Lukasse achterlatend, die door deze winst nu op de zesde plaats is terug te vinden.

Eén van de vele topontmoetingen was die tussen Nestor Shirokov en Ruben de Vries. De twee jongelingen kwamen min of meer gelijk uit de opening. De met zwart spelende De Vries had wel meer tijd gebruikt. Nadat de stelling openbrak won Ruben de Vries een pion maar werd kort daarna gevorkt door een pion. Shirokov kwam in het voordeel met een toren tegen twee pionnen. Voor De Vries zat er niets anders op dan met de pionnen naar voren te stormen. Nestor Shirokov reageerde hier niet goed op en liep tegen een penning aan, wat hem een toren en uiteindelijk ook de partij kostte. De Vries stormt de top tien binnen naar plaats acht.

Na zo’n twee jaar geen stuk te hebben aangeraakt opende Johan de Lange met de ‘Larsen opening’ zijn partij tegen de met zwart spelende Femke van Kampen. Terwijl De Lange zijn stukken naar de koningsvleugel manoeuvreerde zette Van Kampen een sterk centrumblok neer. In het middenspel had Johan de Lange de lopers gericht op de zwarte koning. Femke van Kampen reageerde door in die fase de paarden naar de damevleugel te zetten. Een verkeerde keuze Femke, nadat de witte dame zich in de strijd had gemengd. Zij zag het achter de feiten aanlopen in en bij de achttiende zet de strijd op. Mat in 2 of 3 zetten was niet meer te voorkomen.

Robin Enneman begint zijn draai te vinden. Hij mocht aantreden tegen routinier Hans van de Weteringh. Na een mooie openingsfase, wist Van de Weteringh een loper te winnen. Robin Enneman vocht terug en wist met enkele penningen de kansen te keren. In het eindspel had Enneman een paard en vijf pionnen en Van de Weteringh slechts één pion, waarna hij zijn tegenstander feliciteerde.

Ben Zee en Kees van der Dussen maakten er een lange maar ook spannende pot van. Zee leek de beste kansen te hebben. In het eindspel had Van der Dussen twee torens tegen de dame. Het leek uit te lopen op een puntendeling totdat de Ben Zee een mat in één over het hoofd zag. Een tevreden Kees van der Dussen mocht de volle buit mee naar huis nemen.

Eveneens een boeiende partij was die tussen Leo Lukasse en Fedde Kingma. Het schaakniveau van beide spelers is nagenoeg hetzelfde. Lang een gelijk opgaande strijd en het eindspel zag het er remiseachtig uit. Lukasse had echter van een ingewijde een tip gekregen dat Kingma in het verre eindspel nog wel eens een foutje maakte en sloeg het remiseaanbod af. Niet lang daarna maakte Fedde Kingma inderdaad dat kleine foutje, welke door Leo Lukasse met succes werd verzilverd.

OVERIGE UITSLAGEN: Anton Spronk - Robert Degenhart 1-0, Eip Janssen - Willem de Wilde 0-1, Gijsbert Nagel - Peter Jonker 0-1, Daan van Pel - Louis van der Vos 1-0, Henri van Kruistum - Arjo van Dijk 1-0 en Claudio Luis - Jasper de Rijk 0-1. In remise eindigden de partijen tussen Stijn Kappert - Jelle Bottema en Egbert Aalbers - Alfred Gaasbeek.

De top tien is nu:

1. Tim Evendijk 310,33

2. Dominic van Dijk 300,00

3. Tom Pronk 298,50

4. Dick Wenning 287,00

5. Harold Boom 276,17

6. Marnix Lukasse 262,67

7. Niels van den Bovenkamp 246,00

8. Ruben de Vries 225,00

9. Henry van den Brink 220,17

10. Tom Smit 214,00

BEKER Op 12 oktober werden ook de laatste partijen uit de eerste bekerronde gespeeld. Martijn Bakker won van Jan Hartsuiker en Jonathan Karels moest na een spannende schaakavond uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Frank van Wijngaarden. Na afloop werd door Jonathan de loting verricht van de tweede bekerronde, die gespeeld zal worden op 19 oktober. Dat leverde de volgende partijen op: Koen van Wijngaarden - Tim Evendijk, Egbert Aalbers - Dominic van Dijk, Hans van de Weteringh - Dick Wenning, Nestor Shirokov - Henry van den Brink, Hans de Groot - Frank van Wijngaarden, Ruben de Vries - Harold Boom, Marnix Lukasse - Martijn Bakker en Tom Pronk - Alfred Gaasbeek.

EXTERN: Op vrijdag 8 oktober wist het team van De Cirkel 3 een zwaarbevochten zege mee te nemen uit Wychen. Het Kasteel 3 werd met 3,5 tegen 2,5 verslagen. De ontmoeting kende een bizar slot waarbij de emoties bij enkele deelnemers hoog opliepen. Namens De Cirkel wonnen Stijn Kappert, Pim Eimers en Kees van der Dussen. Louis van der Vos zorgde met een remise voor het halve punt. Uitgebreid verslag is te vinden op de website van De Cirkel.

MAANDAGMIDDAGSCHAAK: Op maandagmiddag speelden de 50-plussers de zesde ronde. Peter van de Wijngaart is na zijn winst op Willem de Wilde opnieuw koploper in de A-groep.

Uitslagen groep A: Jelle Bottema - Eip Janssen 0-1, Arno Braam - Hans de Groot 1-0, Jan Hartsuiker - Kees van der Dussen 0-1, Louis van der Vos - Peter Jonker 1-0, Kees van de Voort - Herman van Scherrenburg 1-0 en Willem de Wilde - Peter van de Wijngaart 0-1.

Top vijf in groep A:

1. Peter van der Wijngaart 97,00

2. Willem de Wilde 76,00

3. Arno Braam 72,00

4. Hans de Groot 63,17

5. Kees van de Voort 62,00

Uitslagen groep B: Remy Mouthaan - Fons de Kort 1-0, Loek Platschorre - Jan van der Wurff 0-1 en Joop de Feijter - Kees van Heerikhuize 1-0. In remise eindigden: Ben Verduyn - Klaas van der Wal en Hans Meijer - Fred Post.

Top vijf in groep B:

1. Ben Verduyn 92,67

2. Kees van Heerikhuize 73,00

3. Joop de Feijter 71,00

4. Klaas van der Wal 64,33

5. Alex de Roovere 64,17

JEUGD In de subgroep werd ronde 4 gespeeld. De top drie na de vierde ronde is:

1. Kaithhlyn Liew 106,00

2. Joshua Westerink 84,00

3. Rachel van Wijngaarden 77,00

Op dinsdag 19 oktober is het herfstvakantie, er is dan ook géén schaken voor de jeugd.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdagavond in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugdcoördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdagavond in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie