Bestuurders en jongeren in gesprek over wereldwijde voedselzekerheid

14 oktober 2021 om 18:31 Lokaal Deel je nieuws

Youth World Food Day komt op 16 oktober naar het Word Food Center in Ede

Ede, 12 oktober 2021 – Zaterdag 16 oktober is het wereldvoedseldag. Op die dag organiseren jongeren vanuit het World Food Center in Ede de Youth World Food Day over wereldwijde voedselzekerheid. Zij spreken live en online met opinieleiders over de uitdagingen op voedselgebied.

Jongeren en voedsel

Youth World Food Day wordt aanstaande zaterdag voor de derde keer georganiseerd. Jongeren die de Youth World Food Day organiseren of als bezoeker naar het World Food Center komen, groeien op met technologie en snelle veranderingen. Bedenker van dit evenement, Xander Beks van I4NATURE snapt waarom ze geïnteresseerd zijn in voeding: “Nederland heeft een prominente rol in het voedsel vraagstuk en deze jongeren voelen een noodzaak om met opinieleiders en bestuurders te praten over Food for All. En het leukste is, Youth World Food Day is opgezet als een te gek festival.” Een festival is natuurlijk niet compleet zonder muziek, eten en entertainment. Film kijken in een zaal is maar duf. Dus dat gebeurt op de wanden van de Stinger Dome, een oud oefengebouw van defensie in de vorm van een wereldbol. De films over voeding worden op de wanden van de dome geprojecteerd.

Ideale burgers

De wereldbevolking groeit, in 2050 willen 10 miljard mensen voldoende kunnen eten en drinken. Het wordt moeilijker om alle monden te voeden. Het klimaat verandert, grondstoffen worden schaars en de hoeveelheid landbouwgrond kan niet veel verder worden uitgebreid. We moeten zorgvuldiger omgaan met de beschikbare grondstoffen en voedsel. Daarom is er voorafgaand aan 16 oktober een Challenge uitgeschreven: maak de ideale burger! Deze is vanzelfsprekend vegetarisch of veganistisch en moet door meerdere mensen, ook vleeseters, geproefd en goedgekeurd zijn. Er worden twee prijswinnaars gekozen. Op het festival gaan de winnaars met een bekende chef-kok hun burger bereiden en laten proeven aan de bezoekers. Een grote foodketen gaat kijken of de ideale burgers echt in productie kan gaan.

Jongeren willen verandering

Eén van de hoogtepunten aanstaande zaterdag is de ondertekening van de city-deal door vertegenwoordigers van drie ministeries en zeven steden, waaronder Ede. Deze bestuurders willen de ideeën van jongeren gebruiken om de Nederlandse leefomgeving gezonder en duurzamer te maken. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie