Daling woningwaarde door de plaatsing van Windmolens.

18 oktober 2021 om 17:16 Lokaal Deel je nieuws

Huiseigenaren van het Westelijk deel van de gemeente Ede opgelet !!

Wanneer de plannen van het gemeentebestuur worden uitgevoerd en er binnenkort een groot aantal windmolens zal worden geplaatst is de kans heel groot dat de waarde van uw woning zal dalen t.o.v. de waarde van vergelijkbare woning in de rest van de gemeente.

Uit een wetenschappelijk onderzoek uit 2019 uitgevoerd door de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam is gebleken dat de waarde van een woning in de buurt van een windmolen, afhankelijk van de afstand en de hoogte van de windmolen, zo’n 2,5 tot 10% lager wordt dan de waarde van vergelijkbare woningen elders in dezelfde gemeente.

In de plannen van de gemeente ontbreek elke empathie voor de bewoners en de hinder die zij zullen gaan ondervinden. Men komt niet verder dan de voorgekookte verkooppraatjes uit de informatie van de Rijksoverheid. Niet alleen de “lasten”, maar ook de “lusten” worden u voorgeschoteld, maar let goed op !!

Men zal aangeven dat er, voor voorkomende gevallen,  een planschade-regeling bestaat, maar daarvoor moet iedere eigenaar afzonderlijk een verzoek indienen bij de gemeente (á raison van zo’n € 300,- tot 500,-) Daarbij moet tevens rekening gehouden worden met een “eigen risico” van 4% van de woningwaarde. Dat betekent dat bijvoorbeeld bij een woning met een waarde van € 350.000,- een bedrag van € 14.000,- niet wordt vergoed. Dat bent u dus gewoon kwijt !!

Praten we over de “lusten” van een windmolen, zoals de gemeente die voorstelt, dan zult u daarvoor een bedrag van uw spaarrekening moeten halen om die in een  windmolen-fonds te laten renderen. Een rendement van zo’n 5% levert u over een bedrag van bijvoorbeeld € 15.000,- zo’n € 750,- per jaar op. Dan moet u al 20 jaar meedoen om quitte te spelen. Waar blijven de “lusten”?

Let op !! Er wordt u een  zeer duurbetaalde sigaar uit eigen doos gepresenteerd.

Op dinsdag 26 en woensdag 27 oktober worden door de gemeente bijeenkomsten georganiseerd in bioscoop en zalencentrum Pathe aan de Laan der Verenigde Naties in Ede. Laat u informeren en dien te zijner tijd uw zienswijze in bij de gemeente Ede wanneer u denkt hinder, in welke vorm dan ook, te verwachten door de plaatsing van de windmolens.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie