Zigeuner orkest uit Transsylvanië treedt op in het Akoesticum te Ede

23 oktober 2021 om 14:30 Lokaal Deel je nieuws

Orkestleidster Alexandra Beaujard mixt traditionele zigeunermuziek met eigen arrangementen. Ze zoekt voortdurend de samenwerking met lokale Roma-muzikanten en verrijkt hierdoor haar orkest NADARA.  Al 15 jaar  toert zij met haar orkest over de wereld.

 Akoesticum | Nadara Gypsy Wedding Band: Donderdag 11 november 2021; Akoesticum, Nieuwe Kazernelaan 2 – D42;  6711JC Ede     Tijd: 20.00 uur    Prijs: € 17,50

Het is het zigeunerbloed dat door haar aderen stroomt en waarvan ze als kind niet begreep waar het vandaan kwam: die onrust. ‘’Toen al was ik niet weg te slaan bij de zigeunerfamilies. Ieder jaar kwamen  deze voor het Gypsy-festival naar de Franse regio waar ik opgroeide. De moeder van mijn moeder was nomade, dus dat verklaart mogelijk mijn reizigersbloed. Later ontdekte ik dat de Joodse moeder van mijn opa ook een zigeunerachtergrond had en toen viel alles op zijn plek.’’

Het is niet alleen melamcholiek bij NADARA.  NADARA speelt ook de oriëntaalse Mahala-muziek, Tchikie Tchikie bekend uit de kroegen van Boekarest. In Nederland wordt deze muziek herkend als buikdansmuziek of mogelijk herkent het cinema-publiek dit als de soundtracks van de zigeunerfilms Gadjo Dilo en Liberté (regiseur Toni Gatlif, Fr)

Alexandra bedient zich kortom van een zeer breed palet aan stijlen en emoties. Zowel op haar CD’s  als live trekt Alexandra alle registers open: van de stampende mannendans de V(w)erbunk tot de melancholische overpeinzingen over het Roma-leven:  Zigeuner tango, Hongaarse csardas, List’s raphsodie en eeuwenoude Roma liederen komen voorbij als een rode draad in het veelomvattende oevre van NADARA.

Reerveren: Tel: +31- (0)318 304 349 Email: info@akoesticum.org.
 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie