Annejet Vonk, Enna Schut en Anne Rittersma (van links naar rechts) met achter hen een foto van Jules Schelvis.
Annejet Vonk, Enna Schut en Anne Rittersma (van links naar rechts) met achter hen een foto van Jules Schelvis. Maarten Roos

Oud-leerlingen Het Streek ontvangen Jules Schelvis Scholierenprijs

28 oktober 2021 om 21:54 Maatschappelijk

EDE Drie oud-leerlingen van Het Streek Lyceum in Ede hebben met een profielwerkstuk over nazivernietigingskamp Sobibor en een boekje over veertien in het kamp vermoorde Edenaren de landelijke Jules Schelvis Scholierenprijs gewonnen. 

Anne Rittersma uit Bennekom, Enna Schut uit Ede en Annejet Vonk uit Otterlo (alle drie 18 jaar) ontvingen de prijs van de Stichting Sobibor donderdagmiddag in het Verzetsmuseum in Amsterdam. Ze kregen elk een oorkonde en een geldbedrag van 250 euro.

De uitreiking is onderdeel van een bijeenkomst die de stichting samen met het Verzetsmuseum jaarlijks organiseert om de opstand in Sobibor te herdenken. Die vond plaats op 14 oktober 1943. De stichting heeft de prijs, vernoemd naar oprichter Jules Schelvis, in het leven geroepen voor middelbare scholieren (vmbo, havo, vwo) die ,,op bijzondere wijze het voormalige vernietigingskamp Sobibor in de schijnwerpers zetten en die zich betrokken voelen bij te dragen aan de blijvende herinnering aan Sobibor’’. 

WERKSTUK EN BOEKJE Anne, Enna en Annejet namen in oktober 2019 deel aan een internationale herdenkingsbijeenkomst voor jongeren in Sobibor in Oost-Polen. Deze wordt jaarlijks georganiseerd door de provincie Gelderland, Stichting Sobibor en de Stichting Duits-Poolse verzoening. De drie scholieren zaten toen in 5-vwo. De reis maakte enorm veel indruk op hen, vertelden ze in een interview met deze krant.

De meiden schreven begin dit jaar als vwo-6-leerlingen het profielwerkstuk ‘De bekendheid van Sobibor’, waarin zij uitleggen waarom Sobibor zo lang onder de radar is gebleven. Aanvullend maakten ze het boekje ‘Veertien personen, veertien verhalen’, waarin veertien joodse slachtoffers uit de gemeente Ede letterlijk ‘een gezicht’ krijgen. 

Anne, Enna en Annejet werden door docenten en begeleiders Kees Heitink en Maarten Roos van Het Streek Lyceum genomineerd voor de prijs. 

UITWISSEN JODENDOM De jury van de Stichting Sobibor prijst zowel het profielwerkstuk als ,,de persoonlijke dimensie’’ van het boekje. ,,Dit benadrukt dat het doel van de nazi’s - het uitwissen van het Jodendom - niet is bereikt. De scholieren hebben hiermee een voorbeeld gesteld hoe anderen en andere scholen in hun eigen gemeenschap de herinnering aan de slachtoffers van Sobibor levend kunnen houden.’’

JULES SCHELVIS Jules Schelvis (1921-2016) was de enige overlevende van het veertiende transport vanuit Kamp Westerbork naar vernietigingskamp Sobibor. Hij richtte zich vooral op jongeren om de verhalen over de vernietigingskampen door te vertellen. ,,Het is zijn verdienste geweest dat Sobibor in binnen- en buitenland op de kaart is gezet’’, aldus de stichting. ,,Naar Sobibor werden 34.313 Joden gedeporteerd vanuit Westerbork. Slechts achttien van hen overleefden.’’

Annejet Vonk, Enna Schut en Anne Rittersma (van links naar rechts) ontvingen de Jules Schelvis Scholierenprijs in het Verzetsmuseum in Amsterdam.
Het boekje Veertien personen, veertien verhalen.
Scholieren lezen in oktober 2019 in Sobibor de namen voor van vermoorde joden uit hun gemeenten.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie