Afbeelding
Huisbed

Maak van naar bed gaan een compleet nieuw avontuur

22 november 2021 om 07:08 Partnercontent

Heb jij als kind ook wel eens gefantaseerd over wonen in een kasteel, terwijl je onder oude lakens die over stoelen of het bankstel heen gedrapeerd waren aan het stoeien was? Een zelfgemaakt huisje van mama’s oude dekens heeft zo zijn eigen charme en met de oneindige fantasie die je als kind bezit kent het avontuur dan ook helemaal geen grenzen. Stel je dan nu eens voor hoe geweldig het geweest zou zijn, als je destijds een bed in je eigen slaapkamer had in de vorm van een huis!

Een huisbed ziet er precies uit zoals je zou verwachten. Een kinderbed met een frame in de vorm van een huisje, soms compleet met mini raampjes en een klein keukentje. Ok, eerlijk gezegd zijn de raampjes en het keukentje een beetje overdreven, want dan zal er van slapen bar weinig terecht komen. Maar je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat jouw kleine engeltje heerlijk naar dromenland toe reist in zo’n magische creatie. Deze leuke kinderbedden zijn momenteel enorm populair en worden ook wel Montessori vloerbedden genoemd.

De Montessori filosofie toepassen in een kinderkamer

Dit concept van een huis bed lijkt misschien wel een gave nieuwe manier van slapen, maar het idee is gebaseerd op bepaalde aspecten uit de Montessori leermethode. De Montessori filosofie ontstond zich in de jaren 20. De stelling is dat je alles dat te maken heeft met leren, ontdekken en de ontwikkeling van een kind op zijn eigen niveau moet plaatsen, zodat dit proces optimaal verloopt. Als je het kinderbed dus op vloerhoogte plaatst, dan maak je kinderen zelfstandiger en leren ze op hun eigen voorwaarden. Huisbedden zijn dus uitermate geschikt voor jouw kleintje, als je het met deze stelling eens bent.

Indien je de meubelstukken uitkiest voor het interieur van je kinderkamer is het dus belangrijk dat deze ten alle tijde gemakkelijk toegankelijk zijn voor jouw peuter. Dit bevorderd een autonome oftewel zelf onafhankelijke inborst en stimuleert je kindje om taken zelf uit te voeren. Minimalisme en functionaliteit staan hierbij op de voorgrond om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk afleidingen zijn als het kind een taak moet uitvoeren. Deze methode vraagt van jou als ouder, om de ontwikkeling van je kindje nauwgezet in de gaten te houden. Op deze manier kun je de inrichting van de kamer snel aanpassen aan de behoeften van jouw kleintje.

Speelgoed in een Montessori interieur

Beperk speeltjes en leuke hebbedingetjes voor de kinderkamer tot een minimum. Het is als ouder heel verleidelijk je kindje steeds te verblijden met een nieuw autootje, een zacht beertje of een leuke pop en dan zit je al snel in een overvolle kinderkamer. Teveel speelgoed kan zorgen voor overstimulatie en dat resulteert er vaak in dat een kind uiteindelijk nergens lang genoeg mee speelt om het echt te kunnen ontdekken. In plaats van de kamer te bombarderen met allerlei speelgoed, is het verstandiger een aantal favoriete items op laaghangende planken te leggen. Zo kan je kindje er gemakkelijk zelf bij om er eentje uit te kiezen, zonder zich overdonderd te voelen omdat er teveel keus is.

Een kinderkamer met simpele decoratie

Om een kinderkamer in de stijl van Montessori te decoreren, kies je voor zachte, gedempte pasteltinten in plaats van felle kleuren en scherpe contrasten. Kies voor multifunctionele accessoires, die ook als speelgoed gebruikt kunnen worden zoals houten stapelringen of blokken met letters. Zo zorg je ervoor dat de kamer niet te druk is, maar juist als een rustgevend en veilig nestje wordt ervaren door jouw kroost.

Je weet nu waarschijnlijk al heel wat meer over de Montessori methode en kunt de inrichting van jouw kinderkamer nu daarop baseren. Hou er echter wel rekening mee dat veiligheid hierbij een pre is. Bij deze methode is zowat elk item in de kamer toegankelijk voor je kindje en dus is het verstandig dat alles dat je installeert, bouwt of aanschaft kindvriendelijk en veilig in gebruik is.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie