Het topduel tussen Dominic van Dijk en Tim Evendijk (rechts).
Het topduel tussen Dominic van Dijk en Tim Evendijk (rechts). Ben Verduyn

Topduel eindigt in remise bij schaakvereniging De Cirkel

3 november 2021 om 11:57 Overig

EDE Vol spanning werd dinsdagavond 2 november de strijd in de interne competitie bij schaakvereniging De Cirkel bekeken. In de negende ronde stond het duel tussen de koplopers Tim Evendijk en Dominic van Dijk op de rol. Na een uitermate boeiende partij werd tot remise besloten. Ook waren er enkele verrassende uitslagen te noteren. Bijvoorbeeld de winst van Ruben de Vries op Marnix Lukasse, de nederlaag van Jim Pronk tegen Jan Willem Kinkel en de winst van Pim Eimers op Hans de Groot. Wie vooraf de toto zou hebben ingevuld had deze uitslagen wellicht mis geacht.

INTERNE COMPETITIE Tim Evendijk en Dominic van Dijk gingen beiden voor de volle winst, maar beseften ook dat een nederlaag voorlopig ook afhaken in de stand zou kunnen betekenen. Na een boeiende partij werd tot een puntendeling besloten. In de analyse bleek dat Evendijk de beste winstkansen heeft gehad. Door deze remise blijft Tim Evendijk vooralsnog de trotse koploper en volgt Dominic van Dijk op geringe achterstand. Ruben de Vries deed goede zaken door Marnix Lukasse aan zijn zegekar te binden. Door deze winst staat De Vries nu in de top drie. Marnix Lukasse zakt van de derde naar de achtste plaats. Tom Pronk gaf Dick Wenning een lesje schaak. Na zestien zetten stond Wenning reddeloos verloren en konden de stukken alweer in de doos. Tom Pronk stijgt hierdoor naar de vierde plaats.


De penningmeester (links) was de secretaris (rechts) de baas.                            Foto: Ben Verduyn

BESTUURSONDERONSJE Harold Boom en Henry van den Brink speelden een lange en mooie partij. Beiden wilden in het eindspel geen onnodige risico’s nemen, waarna tot ieders tevredenheid tot remise werd besloten. In de negende ronde stonden twee partijen op het programma tussen twee bestuursleden. Het werden niet zoals misschien verwacht salonremises! De eerste was die tussen Jan Willem Kinkel en Jim Pronk. Pronk was ietwat ongeconcentreerd, wellicht omdat hij de samenstelling van het eerste team Cirkel, dat volgende week voor de competitie moet aantreden, aan het regelen was. Jan Willem Kinkel profiteerde hiervan optimaal en nam de verdiende winst mee haar huis. Door deze winst stijgt hij van de tiende naar de vijfde plaats. Het tweede bestuurlijke onderonsje was die tussen Eip Janssen en Robert Degenhart. Janssen kent tot nu toe een ietwat teleurstellend seizoen en was erop gebrand een andere draai aan te geven. Degenhart werd na een mooie partij het slachtoffer van de dadendrang van zijn bestuurscollega.


Robert Degenhart (rechts) verloor van zijn collega Janssen                                                    Foto: Ben Verduyn

Jasper de Rijk en Jonathan Karels gingen vanaf de opening vol in de aanval. Beide schakers hebben winstkansen gehad maar met de uiteindelijke puntendeling hadden beide spelers vrede. Pim Eimers wist verrassend Hans de Groot te verslaan. Nadat Eimers in de opening al snel twee pionnen achterstond was verlies eigenlijk niet meer te voorkomen. De jeugdspeler wist echter een open lijn te creëren waar hij optimaal gebruik van maakte. De partij kantelde en Pim Eimers mocht uiteindelijk de zwaarbevochten buit mee naar huis nemen. Sebo Nienhuis en Frans van de Veer speelden een leuke partij. In het middenspel wist de ervaren Nienhuis de partij naar zich toe te trekken en daarmee zijn tegenstander met lege handen achterlatend. Ben Verduyn en Kees van der Dussen hebben al menige partij op het scherpst van de snede met elkaar gestreden. De met wit spelende Verduyn kreeg het initiatief maar Van der Dussen verdedigde heel secuur. In het middenspel leek de partij uit te gaan monden in remise, tot het moment dat Kees van der Dussen zich vergaloppeerde en zijn dame in een paardvork zette. Hij gaf gelijk op.

OVERIGE UITSLAGEN INTERNE COMPETITIE: Alfred Gaasbeek - Nestor Shirokov 0-1, Jan Hartsuiker - Femke van Kampen 1-0, Hans van de Weteringh - Arjo van Dijk 1-0, Fedde Kingma - Henri van Kruistum 0-1, Egbert Aalbers - Daan van Pel 0-1, Penka Pavlova - Gijsbert Nagel 1-0 en Robin Enneman - Koen van Wijngaarden 1-0. In remise eindigden: Ben Zee - Louis van der Vos, Tom Smit - Willem de Wilde en Leo Lukasse - Stijn Kappert.

Top tien: 

1. Tim Evendijk 482,50

2. Dominic van Dijk 447,00

3. Ruben de Vries 433,00

4. Tom Pronk 413,17

5. Jan Willem Kinkel 372,83

6. Harold Boom 371,00

7. Henry van den Brink 370,00

8. Marnix Lukasse 354,33

9. Dick Wenning 335,33

10. Daan van Pel 308,00

JEUGD: Op dinsdag 2 november deden, onder toeziend oog van examinator Eip Janssen, vijf jeugdschakers met succes stappenexamen. Kaithlyn Liew slaagde met het fantastische cijfer 9 voor stap 1. Ook Gersom Baan, met een heel mooie 8 slaagde voor stap 1. Joshua Westerink was de derde kanjer die het felbegeerde diploma van stap 1 in ontvangst mocht nemen. Rachel van Wijngaarden gaat haar broers achterna en slaagde met een ruime voldoende voor stap 2. De in de topgroep uitkomende Artem Maleshenko wist het zware examen stap 3 te halen. Na afloop kregen de kanjers naast alle felicitaties ook hun diploma uitgereikt.

In de subgroep werd de zesde ronde van de competitie gespeeld. Dat het in de subgroep een spannende aangelegenheid is bewijst de tussenstand na zes ronden.

1. Kaithlyn Liew 86,00

2. Bob Lok 86,00

3. Rachel van Wijngaarden 78,50

In de topgroep werd ronde 7 en 8 gespeeld. Fier aan de leiding gaat Bram Feenstra.

De top drie:

1. Bram Feenstra 119,00

2. Alexander Ivanov 79,00

3. Yarik Shirokov 78,00

MAANDAGMIDDAGSCHAAK: Op maandagmiddag 1 november werd ook bij de vijftigplussers de negende ronde gespeeld. Koploper Peter van de Wijngaart was afwezig, zijn directe concurrenten wisten maar gedeeltelijk van zijn afwezigheid te profiteren.

Uitslagen groep A: Eip Janssen - Herman van Scherrenburg 0-1, Louis van der Vos - Arno Braam 0-1 en Kees van de Voort - Kees van der Dussen 1- 0. In remise eindigden: Peter Jonker -Tom Smit en Hans de Groot - Willem de Wilde.

Top vijf groep A:

1. Peter van der Wijngaart 134,17

2. Willem de Wilde 123,00

3. Arno Braam 118,00

4. Hans de Groot 92,67

5. Kees van de Voort 87,17

Uitslagen groep B: Kees van Heerikhuize - Klaas van der Wal 1-0, Fred Post - Jan van der Wurff 1-0 en Fons de Kort - Hans Meijer 0-1. In remise eindigden: Ben Verduyn - Alex de Roovere en Remy Mouthaan - Joop de Feijter.

De top vijf in groep B:

1. Ben Verduyn 120,00

2. Alex de Roovere 115,67

3. Kees van Heerikhuize 114,33

4. Klaas van der Wal 106,00

5. Joop de Feijter 94,50

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdagavond in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugdcoördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdagavond in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie