Afbeelding
@tedxmedia

Noodopvang Harskamp gaat zaterdag dicht vanwege demonstraties

5 november 2021 om 07:39 Overig

HARSKAMP (ANP) De noodopvang voor asielzoekers op de Legerplaats Harskamp gaat zaterdag tijdelijk dicht vanwege aangekondigde demonstraties door de extreemrechtse Nederlands Volks-Unie (NVU) en tegenpool Anti-Fascistische Actie (AFA). Dat bevestigt een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) na berichtgeving door NRC.

,,In overleg met Defensie en de politie zijn veiligheidsmaatregelen genomen vanwege de aangekondigde betogingen van de twee groepen”, aldus de woordvoerster. Het COA houdt onder meer rekening met botsingen tussen aanhangers van NVU en AFA. Daarom blijven de poorten van de noodopvang tijdens de betogingen dicht. Dat betekent dat bewoners, personeel en anderen niet van het terrein kunnen en dat mensen van buiten tijdelijk niet bij de accommodatie naar binnen kunnen gaan.

De NVU meldde op sociale media dat er zal worden betoogd onder het motto ‘gelukzoekers niet welkom grenzen dicht!’. AFA liet via Twitter weten naar Harskamp te komen om ‘te waarschuwen voor de neonazi’s van de NVU’.

VERLENGD De legerplaats Harskamp ging eind augustus open voor maximaal achthonderd evacués uit Afghanistan. De vluchtelingen zouden er hooguit tot begin oktober blijven, aangezien Defensie het oefenterrein zelf nodig heeft. Maar begin oktober bleek dat er meer vluchtelingen dan gedacht naar Nederland waren gekomen en dat de legerplaats tot 1 november open moest blijven. Deze week is dat verlengd tot 1 december.

In augustus liep een protest tegen de opvang van vluchtelingen uit de hand. De politie greep in.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie