BCE '78 is ongeslagen koploper in tweede divisie basketbal
BCE '78 is ongeslagen koploper in tweede divisie basketbal Rick Thenu Photography.

Basketballers BCE’78 missen vorm maar winnen wel

7 november 2021 om 11:48 Overig

EDE De basketballers van BCE ‘78 hadden het moeilijk tegen Akros uit Boxmeer, maar konden uiteindelijk de overwinning veilig stellen met 77-70.

Akros kwam duidelijk naar Ede met een missie, want binnen de kortste keren pakte het team de voorsprong. Daar waar BCE hun gecreëerde kansen letterlijk zagen afketsen op de ring, vielen de scores aan de kant van Akros wel. Met acties van Damiël Ermen en Richard Boter bleef de voorsprong van het team uit Boxmeer weliswaar overbrugbaar, maar kleiner werd het echter ook niet. Met 16-22 in het voordeel van de gasten was het verschil 6 punten na het eerste kwart.

BCE’78 besefte dat de scores nog niet wilden vallen, dus werd er meer gericht op de defense, waar de ‘twin towers’ Mark Bierhof en Bram Koning over de hele wedstrijd samen zo’n tien blocks maakten. Ook kwam er meer ruimte voor de fast-break. Damiël Ermen werd weggestuurd voor de lange pass, die hij vervolgens over de baseline kon afgeven aan een teamgenoot in de bucket. Zo ook voor Michel van den Hoven, die met een score en een fout mocht aanleggen voor een bonusscore op de vrijeworplijn, die Michel keurig afmaakte. Ondanks het harde werk aan de kant van Akros kon niet worden voorkomen dat de centers van BCE’78 het de verdediging van het team uit Boxmeer bijzonder lastig maakten. Zo maakte Bram Koning 10 punten dit kwart en voegde Nick Kaasschieter daar nog eens 6 punten aan toe. Damiël Ermen maakte de score die de voorsprong deed overslaan naar BCE’78, waarna Yannick van der Zalm vlak voor de rust nog aan mocht leggen vanaf de vrijeworplijn. De rust werd bereikt met een stand van 41-35 in Edes voordeel.

TWEEDE HELFT Na de rust leek BCE de focus terug te hebben gevonden. Waar de eerste helft nog veelal rommelig was, leek het team beter uit de kleedkamer te zijn gekomen voor de tweede helft. Bram Koning opende het kwart met een foutief afgestopte actie in de bucket. Met twee rake vrije worpen kon BCE’78 beginnen met uitbouwen. Akros was overgestapt op een zone-verdediging, waar BCE’78 van profiteerde. Zo kwamen Yannick van der Zalm en Richard Boter regelmatig vrij voor het schot of de drive om gevaar te creëren in de bucket van Akros. De gasten leken het beduidend moeilijker te hebben in het derde kwart dan in de voorgaande perioden. Thijs Dueck scoorde nog één van zijn karakteristieke diepe driepunters, wat hem elke keer weer een groot applaus opleverde van het publiek. Ondanks dat de scores aan de kant van het team uit Ede nu wel vielen, was het veelal snel basketbal uit relatief korte aanvallen, waardoor de BCE-spelers op hun hoede moesten blijven. De strijd was nog niet gestreden, de punten nog niet binnen.

LASTIG Akros-captain Ruud Albers was regelmatig lastig af te stoppen voor de verdediging van BCE’78 en onderstreepte dit in het laatste kwart. Hij scoorde in de laatste tien minuten van de wedstrijd 15 punten, wat zijn totaal bracht op 33 punten over de hele wedstrijd. Met scores van Damiël Ermen en Mark Bierhof kon BCE’78 de voorsprong behouden. Het werd nog een spannend slotstuk in sporthal De Peppel, waardoor het publiek massaal achter het thuisteam ging staan om de heren naar de overwinning te supporten. Nadat Michel van den Hoven nog een laatste keer mocht aanleggen vanaf de vrijeworplijn en met succes beide schoten raakte, kon BCE’78 de wedstrijd in de laatste seconden uitspelen. De 77-70 winst was binnen.

,,Qua spel was BCE niet op z’n best, maar het resultaat is binnen en dat was uiteindelijk het doel. Met vijf overwinningen uit vijf wedstrijden staat BCE ‘78 bovenaan en kan nu de komende paar weken rust pakken. De eerstvolgende wedstrijd is pas 5 december uit bij de Arnhem Eagles”, sluit woordvoerder Jeroen van den Beemt af.

Alle sportverhalen helemaal lezen? Word lid van Ede Stad.nl Premium via edestad.nl/premium