Oude ansichtkaart van Burgers Zoo uit 1984.
Oude ansichtkaart van Burgers Zoo uit 1984. Nando Eskes
Column

De postzegel en de ansichtkaart

10 november 2021 om 13:01 Opinie

EDE Onlangs deelde ik met iemand mijn zorgen over onder druk staande grondrechten. Vorig jaar een plotse pandemie waar we niet op waren voorbereid. Om levens te redden, schakelden we grondrechten tijdelijk uit. Nu nieuwe vrijheidsbeperkingen als gevolg van politieke keuzes. Mag je grondrechten steeds langer aan de kant schuiven vanwege de gevolgen van niet toereikend beleid?

Nando Eskes

Tot mijn ontsteltenis kreeg ik als antwoord over welke grondrechten ik het had. Zo van, waar maak je je druk om? Nu, bijvoorbeeld godsdienst, antwoordde ik. ,,Dat kun je toch online volgen?”, was de reactie. 

De ondiepte van dit antwoord verbaasde me. Zien mensen het geloof dan als een postzegel achterop een ansichtkaart? Een postzegelgodsdienst, de ansichtkaart blijft hetzelfde. Terwijl het geloof mijn identiteit bepaalt, mij richting geeft en mij, soms letterlijk, in leven houdt. Om dat te voeden, te vieren en mezelf (de ansichtkaart) bij te sturen ga (ging) ik wekelijks naar de kerk. Daar eren we samen God en vieren we de opstanding in het nieuwe leven.

ERNST Wist ik dan niet van de ernst van de situatie? Jazeker. Mijn bedrijven staan daarom al bijna twee jaar stil en ik incasseer mijn verliezen. Het is geen lichte last. Juist daarom is een kritische houding nodig.

DANKBAAR Het tekort van de overheid oplossen door grondrechten te beperken? Wij moeten niet dankbaar zijn jegens de overheid als zij weer dingen ‘toestaat’. Het is de overheid die de burgers dankbaar moet zijn, als zij hun grondrechten korte tijd willen opgeven.

TEKORT De meeste mensen die nu ernstige covid krijgen, kunnen dat voorkomen. Ze gebruikten hun grondrechten om dat te weigeren. De overheid en het zorgwezen reageren daar bestuurlijk niet afdoende op. Dat falen mag niet betekenen dat de grondrechten van anderen dan wel aan de kant kunnen worden geschoven, als ruilmiddel voor de onkunde van tekortschietende bestuurders.

BLAUWDRUK De basisvraag is hoe lang de overheid grondrechten aan de kant mag schuiven. Onder crisis (zoals het was, vorig jaar) of ook tijdens erosie (zoals nu)? We raken het gewend, zijn onverschillig, hebben angst voor ons eigen hachje of leiden ons leventje wel. 

Dat belooft wat voor de toekomstige crises. De corona-postzegel wordt een crisis-ansichtkaart, een blauwdruk van hoe de overheid tekortschietend beleid via inperking van grondrechten kan oplossen. Wat ik op of af doe, waar ik ga of sta, dat is niet aan de overheid. 

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom per mail via nando@eskesmedia.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie