De Cirkel 1 (rechts) met Dominic van Dijk haalde uit tegen UVS 2.
De Cirkel 1 (rechts) met Dominic van Dijk haalde uit tegen UVS 2. Ben Verduyn

Hoofdmacht schaakvereniging De Cirkel haalt hard uit

10 november 2021 om 14:01 Overig

EDE Een mooie schaakavond bij De Cirkel. In de externe SOS-competitie won De Cirkel 1team in de eerste klasse met overduidelijke (6-2) cijfers van het Nijmeegse UVS 2. Het tweede team kwam net tekort tegen De Toren 2 en verloor met 2,5-3,5. 

Op dinsdag 9 november werd in de interne competitie alweer de tiende ronde gespeeld. Mede omdat het eerste team van De Cirkel uitkwam in de SOS - competitie was er een beperkt programma. In de top tien weinig verschuivingen. Koploper blijft Tim Evendijk. Daan van Pel steeg door zijn winst van de tiende naar de achtste plaats. Jim Pronk vinden we terug in de top tien, waar Dick Wenning naar de twaalfde plaats afdaalde.

INTERNE COMPETITIE Dick Wenning speelde met wit het damegambiet tegen Daan van Pel. De zwartspeler beantwoordde met het klassieke Hollands. Van Pel hield het centrum gesloten zodat Wenning moeite had met het ontwikkelen. Tegen de tijd dat Wenning zijn pionnenstorm op de rit had, zette Daan van Pel een winnende koningsaanval op. Johan de Lange verspeelde in de opening tegen Niels van den Bovenkamp op een knullige wijze een pion en moest daarna ‘vechten voor zijn leven’ voor zijn punten. Door de stelling enigszins te compliceren lukte dat in een moeizaam middenspel vrij aardig. Zo aardig dat De Lange in het eindspel zelfs nog bijna de winst binnen haalde. Van den Bovenkamp kon dit voorkomen met eeuwig schaak. Met de puntendeling waren beide schakers achteraf wel tevreden.

Tom Smit en de met zwart spelende Egbert Aalbers speelden een boeiende partij. Aalbers kwam iets beter uit de opening. Na afruil ontstond een eindspel met beide dames nog op het bord. Het schaak duo zag geen winstkansen waarna tot een puntendeling werd besloten. De beste stuurlui staan altijd aan de wal en opperde dat Aalbers wel degelijk winstkansen had. Zowel Aalbers als Smit besloten vooral het eindspel nog te analyseren. Maar of er een winstweg te vinden was bleef in nevelen gehuld.

Hans de Groot offerde tegen Peter Jonker met wit een pion (e5) en kreeg daardoor open lijnen. De achtste zet (!) was al beslissend. Na Pd5 zou c7 zeer verzwakt zijn. Bovendien dreigde het witte paard materiaal te gaan winnen. Toen dit ook gebeurde gaf Peter Jonker de strijd op. Willem de Wilde maakte korte metten met Pim Eimers. Pim liep vanaf de opening achter de feiten aan en was uiteindelijk kansloos. Zoals bekend staat in het woordenboek van Pim Eimers het woord ‘opgeven’ niet omcirkeld. Willem de Wilde hield het hoofd koel en liet een patstelling niet gebeuren. Alfred Gaasbeek en Jasper de Rijk maakten er een lange en spannende partij van. In het eindspel wist Gaasbeek de winnende zetten te vinden, waarna Jasper de Rijk met lege handen huiswaarts moest keren.


Willem de Wilde (rechts) gaf zijn tegenstander Pim Eimers geen kans op herstel.                        Foto:  Ben Verduyn

De partijen tussen Anton Spronk en Eip Janssen kenmerken zich altijd als aanvallend, gedurfd maar ook als niet foutloos. Daar maakte de partij van dinsdagavond geen uitzondering op. In een Siciliaan kreeg Janssen het betere van het spel en Spronk probeerde steeds snel te antwoorden. Bij een dreiging op de koningsvleugel moest Spronk nadenken waar hij zijn paard het beste kon posteren. Anton Spronk koos voor de h-lijn waar logischerwijze de achterste lijn beter was geweest. Eip Janssen wist via een afruil een pion te veroveren en zijn tegenstander moest de koning in veiligheid brengen. De witspeler verzonk in gedachten en kwam na een minuut of twintig met de super slechte zet Pg5. ,,Ik dacht dat Spronk maar één zet had zich tegen mat te verdedigen, maar hij had verder gekeken en na het opslokken van het paard (gratis) was pion f5 de reddende zet. Wat daarna gebeurde was aan Anton wel besteed. Hij speelde de partij technisch gezien mooi uit naar winst. ,,Dit zag er in het begin niet zo mooi uit. Inderdaad is je voorgestelde zet met het paard beter. Maar de punten zijn binnen”, lachte Spronk.

Jongeling Jonathan Karels wist in een mooie partij de sterke Leo Lukasse te verslaan. De verliezer vroeg zich na afloop af van wie Karels het schaken had geleerd. ,,Bij de Cirkel”, was het trotse antwoord van de winnaar.

Eén van de meest trotse Cirkelaars van de avond was Gijsbert Nagel, die na leuke partij een remise wist te behalen tegen Thijs Postma, één van de schaaktalenten van De Cirkel.

OVERIGE UITSLAGEN: Hans van de Weteringh - Claudio Luis 1-0R, Fedde Kingma - Frans van der Veer 1-0, Stijn Kappert - Jan Hartsuiker 0-1, Louis van der Vos - Henri van Kruistum 0-1, Jelle Bottema - Ben Verduyn 0-1 en Arjo van Dijk - Sebo Nienhuis 0-1. In remise eindigde: Robin Enneman - Robert Degenhart.

Top Tien:

1. Tim Evendijk 508,50

2. Dominic van Dijk 490,33

3. Tom Pronk 453,50

4. Ruben de Vries 450,33

5. Henry van den Brink 427,00

6. Jan Willem Kinkel 425,50

7. Harold Boom 425,17

8. Daan van Pel 386,00

9. Marnix Lukasse 386,00

10. Jim Pronk 341,67


 Ben Zee, links sleepte winst uit zijn partij                                                                                          Foto: Ben Verduyn

CIRKEL 1 Ruime 6-2 winst in de externe competitie voor het vlaggenschip van De Cirkel. Teamleider Jim Pronk miste door omstandigheden twee vaste spelers. Hij deed met succes een beroep op Marnix Lukasse en vader Tom Pronk. Beide invallers pakten de volle winst. Ook Ben Zee, Jim Pronk en Henry van den Brink wonnen hun partij. Voor de halve punten zorgden Harold Boom en Jan-Willem Kinkel. Na het gelijke spel in de eerste ronde en nu de prachtige winst een mooie derde plaats op de ranglijst in de eerste klasse. Om nu al van een eventueel kampioenschap te dromen is misschien nog wat vroeg. De kansen op een mooi en succesvol seizoen zijn er zeker.

CIRKEL 2 Op maandagavond 8 november leed het tweede team van De Cirkel haar eerste nederlaag bij het Arnhemse De Toren 2. De omstandigheden waaronder geschaakt werd waren verre van ideaal. Veel lawaai, te laat begin omdat thuisclub hun team niet op orde hadden en een speeltijd van 90 minuten omdat men niet beter wist. Later werd het reglement geraadpleegd en toegegeven dat de speeltijd onjuist was. Uiteindelijk verloor De Cirkel 2 met 2,5-3,5. Voor De Cirkel zorgden Louis van der Vos en Dick Wenning voor het volle punt en nam Egbert Aalbers het halve punt voor zijn rekening.

CIRKEL 3 De Cirkel 3 ging na een spannende wedstrijd toch met lege handen naar huis. Vrijdagavond werd gespeeld tegen Het Kasteel 2 in Wijchen. Ade 1,5-4,5 nederlaag was zeer geflatteerd. Voor de remises bij De Cirkel zorgden Jasper de Rijk, Femke van Kampen en Robert Degenhart

MAANDAGMIDDAGSCHAAK: Op maandagmiddag 8 november werd ook bij de vijftigplussers de tiende ronde gespeeld. In groep B is Kees van Heerikhuize na een eclatante overwinning op Ben Verduyn de nieuwe koploper.

Uitslagen groep A: Tom Smit - Kees van der Dussen 1-0, Arno Braam - Peter van de Wijngaart 0-1, Jan Hartsuiker - Kees van de Voort 1-0 en Willem de Wilde - Louis van der Vos 1-0. In remise eindigde: Jelle Bottema - Peter Jonker.

De top vijf in groep A:

1. Peter van der Wijngaart 155,17

2. Willem de Wilde 143,50

3. Arno Braam 112,00

4. Hans de Groot 103,00

5. Kees van de Voort 87,50

Uitslagen groep B: 

Kees van Heerikhuize - Ben Verduyn 1-0, Klaas van der Wal - Alex de Roovere 0-1, Joop de Feijter - Fred Post 1-0, Loek Platschorre - Remy Mouthaan 0-1 en Jan van der Wurff - Hans Meijer 1-0.

De top vijf in groep B:

1. Kees van Heerikhuize 137,67

2. Alex de Roovere 115,67

3. Ben Verduyn 121,50

4. Joop de Feijter 112,50

5. Klaas van der Wal 102,83

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdagavond in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugdcoördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdagavond in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie