Afbeelding
Photo by Brian Yurasits on Unsplash

Duurzame alternatieven voor plastic disposables

10 november 2021 om 15:39 Partnercontent

Inmiddels is de verkoop van plastic rietjes, borden, bestek en roerstaafjes al verboden sinds 3 juli. Dit verbod lijkt slechts een begin te zijn van meerdere maatregelen die nog gaan komen om de plastic soep tegen te gaan. Niet zo gek, het is immers ook helemaal niet nodig om plastic disposables te gebruiken. Er zijn genoeg duurzame(re) alternatieven op de markt die vele voordelen hebben ten opzichte van plastic.  

Palmblad 

Palmblad disposables heb je vast wel eens voorbij zien komen, wellicht zonder te weten waar het precies van gemaakt is. Palmblad producten worden gemaakt van restafval. Namelijk de bladeren die van de palmen vallen. Deze werden voorheen vaak verbrand, maar tegenwoordig worden ze verzameld, gewassen en gedroogd. Van de gedroogde bladeren worden uiteindelijk prachtige borden, schalen en sausbakjes met deksel gemaakt. De palmblad disposables zijn niet alleen duurzaam, maar zien er ook nog eens heel mooi uit. Het leuke aan producten van palmblad is dat elk product er anders uitziet, omdat elk blad uniek is.  

Suikerriet 

Suikerriet disposables worden, net als palmblad, van restafval gemaakt. In dit geval gaat het om de pulp die overblijft nadat de suiker uit de stengels is onttrokken. Het restafval wordt ook wel bagasse genoemd, wat afgeleid is van het Spaanse woord afval. De producten zijn biologisch afbreekbaar en erg stevig. Suikerriet kan zelf gebruikt worden voor het maken van soepbekers en bestek. Een voordeel van suikerriet bestek is dat het fijn aanvoelt in je mond, in tegenstelling tot hout. 

Bamboe 

In bijna elke winkel waar je komt zie je wel bamboe producten liggen in de schappen. Het materiaal is tegenwoordig namelijk enorm populair, en dat is niet voor niks. Bamboe groeit erg snel, wat het duurzaam maakt. Daarnaast zijn bamboe producten ook nog eens mooi en stevig. Hierdoor is bamboe het perfecte materiaal om te gebruiken voor bijvoorbeeld bestek en eetstokjes. Net als suikerriet bestek heeft ook bamboe bestek een fijn mondgevoel. 

Voorbereiden op nieuwe maatregelen 

Uiteraard zijn er nog veel meer duurzame(re) materialen die gebruikt worden voor het maken van disposables. Heb jij een horecazaak of ander bedrijf waarbij je werkt met disposables? Dan is het niet onverstandig om je alvast te verdiepen in duurzame(re) opties. Duurzamer ondernemen is natuurlijk altijd goed, maar zo ben je ook alvast voorbereid op wat er gaat komen. Er lijken in de nabije toekomst namelijk meerdere maatregelen te komen, betreffende plastic wegwerpproducten.  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie