Bij het herstellen van een operatie komt er veel op patiënten af. Het kan fijn zijn om alle informatie te delen met iemand die dichtbij hen staat, zoals een familielid of een kennis.
Bij het herstellen van een operatie komt er veel op patiënten af. Het kan fijn zijn om alle informatie te delen met iemand die dichtbij hen staat, zoals een familielid of een kennis. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Mantelzorgprogramma van start bij Ziekenhuis Gelderse Vallei

16 november 2021 om 11:21 Zorg

EDE Ziekenhuis Gelderse Vallei is gestart met een programma waarbij mantelzorgers al tijdens de opname intensief betrokken worden bij de zorg voor een patiënt. Zo leren zij hoe zij hier thuis mee door kunnen gaan. ,,Omdat mantelzorgers dichtbij de patiënt staan, voelt de patiënt zich op zijn of haar gemak. Ze kunnen eerder naar huis, hebben minder complicaties en worden minder vaak opnieuw opgenomen in het ziekenhuis”, legt chirurg Tjarda van Heek uit. 

Bij het herstellen van een operatie komt er veel op patiënten af. Het kan fijn zijn om alle informatie te delen met iemand die dichtbij hen staat, zoals een familielid of een kennis. Deze mantelzorgers leren tijdens de opname hoe zij hun naaste kunnen ondersteunen bij het in en uit bed komen, bij het eten, drinken en de dagelijkse verzorging, zoals tandenpoetsen en aankleden.

SPECIALE KAMERS ,,Ook wordt de verpleegkundige ontlast”, zegt Van Heek. ,,Door collegiale crowdfunding kon het programma zich verder ontwikkelen, waardoor er nu al twee speciaal ingerichte mantelzorgerkamers zijn.” 

Het DarmLeverCentrum (DLC) van het ziekenhuis startte eind 2020 met het mantelzorgprogramma. Patiënten van 70 jaar of ouder die een grote buikoperatie ondergaan en patiënten die bij hun operatie een stoma krijgen, komen in aanmerking voor dit programma.

REACTIES De reacties van patiënten en mantelzorgers zijn volgens het ziekenhuis lovend. Zo zegt een patiënt: ,,Het is heel fijn om bij elkaar te zijn in een periode waarin veel gebeurt en verandert. Mijn man luistert mee, helpt me en ondersteunt mij waar nodig. Daarnaast is zijn aanwezigheid geruststellend. Het voelt gewoon veilig.”

Meer informatie over het programma is te vinden op www.geldersevallei.nl/mantelzorg.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie