Afbeelding
Rietberg Hoorzorg
De specialist

‘Tinnitus is een flink probleem’

24 november 2021 om 12:44 Zakelijk

EDE Wie mijn artikel van vorige maand bij deze krant heeft gelezen, weet inmiddels hoe hij of zij de oren goed kan beschermen tegen harde geluiden of hoge tonen. Maar als je dat vergeet, of besluit om het niet te doen, dan kan er zich een bekend hoorprobleem voordoen: tinnitus, beter bekend als ‘oorsuizen’.

Veel lezers zullen het wel herkennen. Je bent naar een feest of naar de kroeg geweest en ‘s ochtends in je bed hoor je een flinke piep. Vaak gaat dat geluid snel weer weg, maar bij bijvoorbeeld langdurige blootstelling aan te veel lawaai kan de piep permanent worden. Hij verdwijnt niet meer. Overigens is het een misvatting dat oorsuizen alleen ontstaat door lawaai. Het kan ook komen door spanning of stress. Maar uiteraard geldt dat niet voor en bij iedereen. 

Oorsuizen is eigenlijk geluid dat door de hersenen wordt waargenomen, maar wat er eigenlijk niet is. Het is er in allerlei vormen. Dat maak ik ook dagelijks in mijn eigen zaak mee. Soms is het een piep of een bromtoon. Maar oorsuizen kan zich ook voordoen in de vorm van het geluid van een straaljager. Of mensen horen voortdurend kerstliedjes. Je kunt je voorstellen dat dit in het dagelijks leven grote problemen met zich mee kan brengen voor de persoon in kwestie.

Het is geen klein probleem in de wereld. Onderzoeken wijzen uit dat zo’n tien tot veertien procent van de wereldbevolking er last van heeft. In Nederland hebben naar schatting één miljoen mensen last van tinnitus.

Is er dan niets aan het probleem te doen? De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat er niet één gerichte oplossing is voor alle gevallen van oorsuizen. Maar in veel van de gevallen kan een hoortoestel de klachten verminderen. Zo’n toestel zorgt er voor dat de hersenen als het ware worden afgeleid door een ander geluid, over het geluid van het oorsuizen heen te zetten. Eigenlijk maskeren we zo het geluid dat het oorsuizen veroorzaakt. Verwacht niet dat daarmee het probleem helemaal is opgelost. Vaak is het oorsuizen een stuk minder, maar niet verdwenen. Bovendien is dit alleen een oplossing voor mensen met oorsuizen in combinatie met gehoorverlies.

Met dit artikel wil ik lezers van deze krant bewust maken van het feit dat oorsuizen best een groot probleem is. Een collega-audicien ondervond dat ook. Hij had last van oorsuizen en plaatste een Lyric-hoortoestel bij zichzelf. Het hielp hem enorm. Vaak wordt er gezegd ‘leer er maar mee leven’. Maar dat vind ik net wat te kort door de bocht. Door maatwerk kan ik altijd een oplossing per persoon proberen te vinden. 

Tinnitus krijgen we de wereld niet zomaar uit, maar we kunnen het leed dat het veroorzaakt wel een stuk dragelijker maken.

Dit artikel wordt u aangeboden door Rietberg Hoorzorg, meer dan twintig jaar ervaring. Veenderweg 107 in Ede, tel. 0318-769024, info@rietberghoorzorg.nl, Rietberghoorzorg.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie