Jan Willem Kinkel (links), niet alleen een goede penningmeester maar ook schaker wint van Van den Brink.
Jan Willem Kinkel (links), niet alleen een goede penningmeester maar ook schaker wint van Van den Brink. Eip Janssen

Jan-Willem Kinkel profiteert van remisekoorts top tien schaakvereniging De Cirkel

25 november 2021 om 10:03 Overig

EDE In de twaalfde ronde interne schaakcompetitie bij De Cirkel was in de top tien remise troef. Maar de partijen waren niet minder sprankelend. De enige speler uit de top tien die zich aan de remisekoorts onttrok was Jan-Willem Kinkel die Henry van den Brink versloeg. Kinkel steeg naar de vierde plaats en de top drie lijkt een kwestie van tijd.

Buiten de top tien waren er ook verrassende uitslagen te noteren. Zoals de winst van Jasper de Rijk op routinier Ben Zee, de winst van Pim Eimers op Anton Spronk en de winst van Frans van der Veer op Robin Enneman mogen niet onvermeld blijven. De schaakavond begon feestelijk door de terugkeer van voormalig wedstrijdleider Herman van den Akker. Reden voor voorzitter Ben Verduyn de ‘relatieve’ nieuwkomer even kort in het zonnetje te zetten. Van den Akker kreeg symbolisch een consumptie aangeboden omdat hij de vijftigste schaker is die aan de interne competitie bij De Cirkel mee gaat doen.. Later te nuttigen omdat ook in De Open Hof na 20.00 uur de horeca gesloten is. ,,Er komen vast betere tijden”, grapten Verduyn en Van den Akker. Tom Smit was zijn eerste tegenstander en hield stand tegen de sterke Van den Akker met een puntendeling. 


De eerste krachtmeting tussen Daan van Pel (rechts) en Tom Pronk werd remise. - Eip Janssen

INTERNE COMPETITIE De eerste partij tussen de top tien spelers Tom Pronk en Daan van Pel werd een ingewikkelde en boeiende partij. In het eindspel bood Daan van Pel remise aan, welke, mede doordat Pronk nog slechts zes minuten bedenktijd had, werd aangenomen. Ook de ontmoeting tussen de top tieners Marnix Lukasse en Dominic van Dijk eindigde uiteindelijk in een puntendeling. Beide schakers wilden in het eindspel geen onnodige risico’s nemen en kozen voor het bekende ‘halve ei’. De derde partij in de top tien die in remise eindigde was die tussen regerend kampioen Jim Pronk en oud-kampioen Harold Boom. Het commentaar na afloop was veelzeggend. ,,Soms zijn er partijen die géén verslag verdienen. Vanaf de opening werd de stelling dichtgeschoven en was er voor beiden geen eer te behalen. Een remise en snel vergeten”, aldus Jim Pronk.

Jan-Willem Kinkel profiteerde optimaal van alle puntendelingen in de top tien. Zelf wist hij na een mooie partij Henry van den Brink aan zijn zegekar te binden. Door deze winst stijgt Kinkel van de zevende plaats naar de vierde plaats, met meer in het verschiet. Anton Spronk ging verrassend onderuit tegen Pim Eimers. In de opening verspeelde de jongeling Eimers twee pionnen en gaf zelf geen stuiver meer voor zijn eigen kansen. Hoe mooi kan dan een schaakwedstrijd zijn! Spronk werd wellicht iets te overmoedig, waarna Pim in het eindspel de juiste zetten deed en met een mooie mataanval alsnog de volle buit mee naar huis mocht nemen.


Beide schakers Willem de Wilde (links) en Johan de Lange hadden winstkansen maar De Wilde won. - Eip Janssen

SLOT Een andere mooie en interessante partij was die tussen Willem de Wilde en Johan de Lange. Het slot was toch wel wat verrassend. De met wit spelende De Wilde speelde op de aanval, maar de Lunteraan De Lange verdedigde secuur, nam het initiatief over. De Wilde offerde een kwaliteit om de kansen te keren. Maar dit leek verkeerd uit te pakken en De Lange leek op de winst af te stevenen. Op dat moment blunderde De Lange door een toren in de aanbieding te doen, die zijn tegenstander dankbaar accepteerde. De zesde overwinning was, met enig geluk misschien, binnen. Willem de Wilde staat randje top tien met een elfde plaats. Een boeiende partij werd het tussen Henri van Kruistum en Hans de Groot. Van Kruistum nam het initiatief en speelde vindingrijk. De ervaren De Groot wist de aanval te pareren en een tegenaanval in te zetten. In het eindspel kon het zwarte paard de witte koning pardoes mat zetten en mocht De Groot het volle punt mee naar huis nemen.

De zeer ervaren Ben Zee moet steeds vaker tegen de jonge garde zijn meerdere erkennen. Nu was het Jasper de Rijk die Ben Zee met een knap gespeelde partij versloeg. Ook Eip Janssen heeft nog niet zijn oude vorm terug. Leo Lukasse profiteerde hier voor honderd procent van, door met de winst naar huis te keren. ,,Een van beide kanten niet optimaal gespeelde partij. Maar Leo heeft verdiend gewonnen”, vulde Janssen aan. Robin Enneman was niet honderd procent geconcentreerd, wat erin resulteerde dat hij vanaf het begin in zijn partij tegen Frans van der Veer achter de feiten aanliep. De winst van desteeds beter spelende Van der Veer was misschien verrassend maar dik verdiend. Herman van den Akker wilde zijn eerste partij na terugkomst niet verliezen. Zijn tegenstander Tom Smit staat er om bekend dat hij altijd voor het hoogst haalbare gaat. Mooie ingrediënten voor een spannende pot. Het werd inderdaad een lange en boeiende partij die uiteindelijk in een terechte puntendeling eindigde.

OVERIGE UITSLAGEN: Egbert Aalbers - Jonathan Karels 1-0, Gijsbert Nagel - Robert Degenhart 0-1 en Arjo van Dijk - Louis van der Vos 0-1. In remise eindigden: Jan Hartsuiker - Ben Verduyn, Stijn Kappert - Fedde Kingma, Sebo Nienhuis - Jelle Bottema, Niels van den Bovenkamp - Alfred Gaasbeek en Peter Jonker - Hans van de Weteringh.

Top Tien: 

1. Tim Evendijk 553,50

2. Dominic van Dijk 552,83

3. Tom Pronk 525,33

4. Jan Willem Kinkel 512,50

5. Ruben de Vries 506,00

6. Marnix Lukasse 489,50

7. Daan van Pel 485,50

8. Harold Boom 446,17

9. Jim Pronk 445,50

10. Henry van den Brink 424,33

50-plus Op maandagmiddag 22 november speelden de vijftigplussers de twaalfde ronde gespeeld. In groep A liep koploper Peter van de Wijngaart in zijn partij tegen Willem de Wilde tegen een nederlaag aan. De Wilde is nu de nieuwe koploper maar Van de Wijngaart volgt op geringe achterstand. In groep B strijden Kees van Heerikhuize en Alex de Roovere om de felbegeerde koppositie.

Uitslagen groep A: Peter van de Wijngaart - Willem de Wilde 0-1 en Tom Smit - Eip Janssen 1-0. In remise eindigden: Herman van Scherrenburg - Peter Jonker, Jan Hartsuiker - Louis van der Vos en Kees van de Voort - Jelle Bottema.

Top vijf groep A:

1. Willem de Wilde 179,00

2. Peter van der Wijngaart 172,17

3. Arno Braam 136,83

4. Hans de Groot 121,17

5. Jan Hartsuiker 106,50

Uitslagen groep B: Remy Mouthaan - Alex de Roovere 0-1, Hans Meijer - Ben Verduyn 0- 1 en Fred Post - Kees van Heerikhuize 0-1. In remise eindigden: Joop de Feijter - Fons de Kort en Jan van der Wurff - Loek Platschorre.

Top vijf groep B:]

1. Alex de Roovere 177,83

2. Kees van Heerikhuize 172,00

3. Ben Verduyn 147,00

4. Joop de Feijter 122,83

5. Klaas van der Wal 118,00

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdagavond in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugdcoördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdagavond in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie