Afbeelding
Pixabay

CBS-cijfers: kwaliteit van leven relatief goed in Ede

6 december 2021 om 15:13 Overig

EDE Hoeveel geld hebben inwoners van Ede te besteden? Hoe gezond voelen zij zich? Hoeveel groen is er in de buurt en hoe goed zijn voorzieningen bereikbaar? Door deze - en nog tientallen andere - vragen te beantwoorden heeft het CBS maandag de zogenoemde ‘brede welvaart’ op regionaal niveau in kaart gebracht.

Het onderzoek richt zich niet alleen op de huidige kwaliteit van leven, maar kijkt ook naar de toekomst. Hoe zit het met de schuldenlast in een gemeente? Welke kant gaat het op qua luchtkwaliteit? Hoe oud worden mensen? Het CBS heeft voor ruim veertig indicatoren uitgerekend welke gemeenten tot de best scorende 25 procent behoren, en welke tot het slechtste kwart. Het statistiekbureau voerde die berekening uit voor de huidige situatie (’hier en nu’ in de kaart), en voor de volgende generaties (’later’).

Ede behoort voor 10 van de 33 indicatoren tot de ‘beste’ 25 procent. Voor 6 van deze onderwerpen komt onze gemeente juist minder goed uit de bus. Toch doet Ede, ook gekeken naar andere gemeenten in de regio, het met deze cijfers relatief gezien vrij goed. 

Op het gebied van economisch, natuurlijk, menselijk en sociaal kapitaal is ook gekeken naar de toekomst. Volgens het CBS behoort Ede bij 4 van de in totaal 13 onderzochte indicatoren tot de best scorende 25 procent. Slechts bij 1 van de 13 behoort onze gemeente tot de slechtste 25 procent.

(Artikel gaat verder onder de kaart.)

Het statistiekbureau concludeert dat de grootste verschillen in kwaliteit van leven liggen tussen grote steden en het platteland. ,,Stedelingen zijn weliswaar gemiddeld hoger opgeleid en wonen dichterbij voorzieningen, maar wonen in een minder veilige en schone leefomgeving en hebben een gemiddeld lager besteedbaar inkomen. Verder voelen zij zich ook minder vaak gezond.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie