Kimberley Bos in het gele hesje omdat ze de leider in het World Cup klassement is.
Kimberley Bos in het gele hesje omdat ze de leider in het World Cup klassement is. IBSF

Kimberley Bos in ‘gele trui’ naar eerste World Cup-zege op thuisbaan in Winterberg

10 december 2021 om 16:51 Overig

EDE Kimberley Bos heeft voor het eerst in haar carrière een World Cup wedstrijd skeleton gewonnen. De Edese was op de baan in Winterberg een klasse apart. In beide runs zette ze een baanrecord neer en daarmee bleef ze de concurrentie ruim voor. En passant verstevigde Bos daarmee haar leidende positie in het World Cup klassement.

door Sander van Snippenberg

Het ging erg snel in de eerste heat. De als vijfde gestarte Jane Chanell zette het baanrecord op 57.17 seconden en de toon was gezet. Daarna doken ook Katie Uhlaender en Janine Flock onder de oude toptijd (57.26 seconden) waarna Kimberley Bos (in het gele hesje omdat ze de World Cup-leider is) het record aanscherpte door als eerste en enige onder de 57 seconden te duiken. Na een heel sterke run klokte de Edese 56.98. Het was de Duitse Tina Hermann die in het vervolg nog het dichtste bij kwam, met 57.02 werd zij tweede.

TWEEDE RUN De twintig snelsten mochten zich even later klaar maken voor de tweede run en opnieuw ging het hard. Elena Nikitina uit Rusland, die na een matige eerste heat al vroeg in de tweede moest starten, was de eerste die onder de tijd van Bos dook: 56.74. Dat deden vervolgens ook Katie Uehlaender, Jacqueline Loelling, Mirela Rahneva en Tina Hermann voordat de Edese voor haar tweede run naar beneden mocht.

Maar Bos lijkt dit seizoen echt een klasse apart. Met een fenomenale tweede run scherpte ze het baanrecord opnieuw aan naar 56.70 om daarmee de eerste plaats voor zich op te eisen. Haar eerste zege in de World Cup. Tina Herman werd tweede, Mirela Rahneva derde.

(de tekst gaat onder de foto verder) 


Bos zette in de eerste heat een tijd van 56.98 neer, een baanrecord. - IBSF

SPECIAAL Wedstrijden in Winterberg zijn altijd speciaal voor Bos, en deze keer nog wat meer dan anders, legt ze uit. ,,Voor zover je er over kunt spreken met een afstand van ruim 250 kilometer vanaf Ede, is de wedstrijd in Winterberg toch min of meer mijn thuiswedstrijd. Extra speciaal zal het zijn om deze vrijdag met de gele bib (hesje) te starten, die aangeeft dat ik de leidster ben in het World Cup klassement.”

,,De baan in Winterberg is met een lengte van 1330 meter de kortste van alle banen en eigenlijk toch ook wel echt mijn thuisbaan. Het is op slechts drie uur rijden van mijn huis. En dat maakte het ook altijd leuk om er te sleeën. Niet omdat het nu de meest spectaculaire baan is, maar er zijn altijd veel Nederlanders. Familie, vrienden en skeleton fans komen uit Nederland gereden om de wedstrijd te kijken. Dat maakt wedstrijden in Winterberg voor mij altijd bijzonder.”

TWEE KEER Deze winter is het skeleton-circus niet één maar twee keer in Winterberg. Ditmaal als vierde wedstrijd binnen het World Cup circuit. Vervolgens keren ze in het eerste weekend van januari, net als in de afgelopen twee jaren, terug naar die baan. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie