Bennekom, eersteklasser moet net als alle ander 'Edese' clubs aan de bak volgend seizoen
Bennekom, eersteklasser moet net als alle ander 'Edese' clubs aan de bak volgend seizoen Theo Beumer

Voetbalclubs kunnen binnenkort borst natmaken

11 december 2021 om 12:15 Voetbal

EDE De kogel is door de kerk. De KNVB wil vanaf het seizoen 2022/2023 versterkte degradatie doorvoeren in de eerst tot en met vierde klasse.

door Eip Janssen

In twee seizoenen moeten ongeveer 775 clubs extra een stap lager gaan spelen. Dit is tijdens de bondsvergadering ten aanzien van de nieuwe voetbalpiramide besproken. ,,De huidige opzet is helaas niet goed”, meld de KNVB. ,,Elf eerste klassen sluit volstrekt niet aan op vier hoofdklassen. In een aantal districten zijn weer te weinig teams over voor een vijfde klasse.”

VOETBALPIRAMIDE De KNVB wil vanaf het seizoen 2024/2025 toe naar acht eerste klassen, zestien tweede klassen, 32 poules met derdeklassers, 64 poules in de vierde klasse en 58 met in de vijfde klasse uitkomende verenigingen verdeeld over het land.

Reisafstand bekorten is het doel

Om dat te bereiken is een forse inkrimping nodig op meerdere niveaus. ,,Om de toekomstige piramide smaller te krijgen denken we dat versterkte degradatie de enige mogelijkheid”, gaat een woordvoerder van de KNVB verder. Hij beseft dat veel clubs dit niet aantrekkelijk zullen vinden. ,,Maar het is wel cruciaal om het fundament van een toekomstige piramide voor een lange periode op te zetten.”

De KNVB wil de versterkte degradatie binnen twee seizoenen vormgeven. In het seizoen 2022-22 een versterkte degradatie uit de eerste klasse. ,,Gedacht wordt aan zeker een ploeg extra per eerste klasse ten aanzien van de huidige degradatieregeling.” Het seizoen er na (2-23/2024 wordt de versterkte degradatie verder doorgezet. In de plannen verdwijnen bijna drie teams uit de eerste klasse. Verwacht wordt dat de nummers 14 tot en met 11 degraderen naar de tweede klasse. In dit seizoen is dat alleen de nummer 14.

Deze versterkte degradatie werkt uiteraard aan de onderkant ook door. Voorstel wordt om de komende twee seizoenen drie teams per klasse te laten degraderen. In de vierde klassen zullen komen seizoen naar verwachting twee teams degraderen. Het seizoen erop bijna vier teams per vierde klasse. Met als doel daar waar nodig een vijfde klasse in te stellen.

,,Wat dat voor de afzonderlijke KNVB-districten betekent moet nog nader worden uitgewerkt. Het zijn inzichten, waarmee de KNVB is teruggegaan naar de tekentafel en in nauw overleg met de belangenorganisaties in het voetbal de nieuwe piramide heeft ontworpen. Wij denken dat dit voldoen aan de wensen van spelers, trainers en clubs”, vult amateurvoorzitter KNVB Jan Dirk van der Zee aan.

Ik denk dat we een historische keuze voor het voetbal maken

Uit een onderzoek is gebleken dat de huidige competitieopzet positief wordt gewaardeerd, maar de vraag naar meer derby’s en minder reistijd ook reëel is. ,,Aan de top wil de KNVB verder dat de vier hoofdklassen op zaterdag en zondag volgend seizoen vier gemengde divisies worden. ,,Verwacht wordt dat de reistijd met bijna 30 procent teruggebracht kan worden. De noodzakelijke veranderingen gaan altijd ten koste van iets, dus is de vraag of denken boven onszelf mogelijk is en een historische keuze voor het voetbal kan worden gemaakt”, aldus Van der Zee.

RONDJE Dit voorjaar gaat de KNVB een rondje langs de velden maken. Alles aspecten van de nieuwe voetbalpiramide zullen op tafel komen. Suggesties van verenigingen worden meegenomen. Maar dat de clubs de komende seizoenen aan de bak moeten lijkt nu al duidelijk.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie