,,Vanuit een ooghoek zag ik ineens een grote vogel vliegen.''
,,Vanuit een ooghoek zag ik ineens een grote vogel vliegen.'' Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Ook volgend jaar kijk ik door een groene bril’

15 december 2021 om 13:37 Natuur en milieu

EDE Het was december 2020. Ik weet nog dat ik achter de computer zat en twijfelde wat ik in mijn column zou schrijven over dat vreemde coronajaar wat we achter de rug hadden. Uiteindelijk besloot ik te schrijven over grote groepen ganzen die, in tegenstelling tot mensen, dat jaar wel overal heen konden gaan. Ze hadden even meer vrijheid dan mensen.

Michael de Vries

Nu is het december 2021 en zijn we een jaar verder. Sommige dingen zijn veranderd. Sommige dingen niet. In tegenstelling tot vorig jaar is er nu het vaccineren en de kans dat scholen dicht zullen gaan is kleiner dan vorig jaar. Althans... Vorig jaar hoorden we in deze periode dat we tijdelijk thuisonderwijs moesten geven en terwijl ik dit typ heb ik ook weer zo’n week achter de rug. Bijna de gehele voorbije week werkte ik vanuit huis. Ook mijn klas was helaas niet overgeslagen door ‘meneer Corona’. Gelukkig laten we ons niet gek maken en maken we er het beste van. Met ‘we’ bedoel ik kinderen, ouders en leerkrachten.

OP HET DAK Tijdens één van die dagen zag ik vanuit mijn ooghoek ineens een grote vogel vliegen. Ik keek kort opzij en zag dat er een blauwe reiger op het dak tegenover me was geland. Omdat ik les aan het geven was, maakte ik deze les eerst af.

Toen de kinderen daarna aan de slag gingen, kon ik het niet laten om even de camera uit de woonkamer te halen. Ik maakte wat foto’s van de blauwe reiger en vroeg me eigenlijk af of de blauwe reiger nu naar ons mensen toe is gekomen of nemen wij mensen overal maar de ruimte in van dit soort dieren? 

LEEFGEBIED Het is iets waar veel mensen steeds vaker over nadenken. Loopt er een zwijn bij mensen in de tuin? Of ligt die tuin in het leefgebied van het zwijn? Steekt een dier de weg over of loopt de weg door het leefgebied van het dier? 

Voor iedereen zal dit anders zijn. Het ligt eraan door welke bril je kijkt. De één probeert bij het voeren van de vogels te zorgen dat grotere vogels er niet bij kunnen. De ander begrijpt dat ook die grote vogels recht hebben op voedsel. De één baalt van de reiger die een vis pakt. De ander geniet ervan. Mijn bril is in ieder geval groen. Ik probeer te kijken vanuit het oogpunt van de natuur en zal dat blijven doen. Ook in 2022.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht in het basisonderwijs. Zijn natuurcolumn verschijnt tweewekelijks. Reacties en/of tips zijn welkom. Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie