Afbeelding
Foto Freepik

De expertise van een erfrechtadvocaat bij het vereffenen van een nalatenschap

16 december 2021 om 11:19 Partnercontent

Vroeg of laat verliest iedereen helaas een dierbare. U komt in aanraking met het Nederlands erfrecht op het moment dat de bezittingen van de overleden persoon moeten worden verdeeld. Het erfrecht is een specialistisch rechtsgebied met eigen regels die complex in elkaar steken. Daarom is het afwikkelen van een nalatenschap (erfenis) geen sinecure. De complexiteit van het erfrecht is in de afgelopen jaren alleen maar verder toegenomen. Dat komt onder meer doordat er tegenwoordig vaker sprake is van stiefkinderen, stiefouders en halfbroers of halfzussen. Het verdriet om het verliezen van een dierbaar persoon wordt alleen maar groter als er problemen of geschillen ontstaan bij bijvoorbeeld het verdelen van de erfenis. Als u zich laat bijstaan door een advocaat die is gespecialiseerd in het erfrecht, helpt dat bij het voorkomen van escalatie en het oplossen van conflicten.

Beneficiair aanvaarden van een erfenis 

Dat is onder andere het geval bij vereffening van een nalatenschap. Het houdt in dat u ervoor moet zorgen dat de schulden van de erfenis worden betaald, als u verantwoordelijk bent voor het vereffenen. Dit gebeurt in de meeste gevallen bij beneficiaire aanvaarding van de nalatenschap. Als eventuele schulden groter zijn dan de waarde van de erfenis, kunnen de nabestaanden daarvoor niet aansprakelijk worden gesteld. Er bestaan ook andere scenario’s zoals (het vermoeden van) een negatieve erfenis. U dient uiterst zorgvuldig te handelen als daar sprake van is, want dat is de enige manier om te voorkomen dat u eventuele schulden uit de erfenis met privévermogen moet voldoen. Van een negatieve erfenis moet u bovendien zo spoedig mogelijk melding maken bij de kantonrechter. Die kan - als dat nodig is - maatregelen treffen richting de eventuele schuldeisers. Het kan alsnog vervelende gevolgen hebben voor uw privévermogen als u dit niet tijdig doet.

Advies op maat

Hoe de situatie ook is, het vereffenen van een nalatenschap is hoe dan ook ingewikkeld. Er bestaat bijvoorbeeld een kans dat u geen prettige verstandhouding hebt met de andere erfgenamen. Daarnaast kan de samenstelling van de erfenis zo ingewikkeld in elkaar steken, dat u er onmogelijk wijs uit kunt worden. Een gespecialiseerde erfrechtadvocaat werkt dagelijks aan deze casuïstiek en voorziet u daarom van gedegen advies op maat. Ook kan een advocaat erfrecht optreden als professionele vereffenaar. Zo kunt u zonder zorgen over juridische vraagstukken over de nalatenschap, waardig afscheid nemen van uw dierbare.

Opeisen van uw kindsdeel 

Uw kindsdeel opeisen kan aan de orde komen op het verdrietige moment dat uw vader of moeder komt te overlijden. Het kindsdeel is het deel van een erfenis waar u als kind op grond van de wet of een testament recht op hebt. Wanneer u uw kindsdeel kunt opeisen, is tevens bij wet bepaald of vastgelegd in het testament van uw vader of moeder. Door het huwelijkse vermogen door de helft te delen (de ene helft is al van de langstlevende bij een algehele gemeenschap van goederen), en het bedrag dat overblijft te verdelen over de langstlevende en de kinderen, kunt u, uitzonderingen daargelaten, het kindsdeel berekenen. Het is belangrijk te weten dat u erfbelasting dient te betalen over deze vordering. Deze erfbelasting moet worden afgedragen door de langstlevende partner. Wanneer u in aanraking komt met de materie omtrent het vereffenen van een nalatenschap of het opeisen van een kindsdeel, is het begrijpelijk dat dit allerlei vragen bij u oproept. Daarom is het verstandig om een erfrechtadvocaat te raadplegen. Die kan u bijstaan en heeft een antwoord op al uw vragen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie