Afbeelding
Foto: Pexels

Hoe zit het met de toekomst van Edese tankstations?

20 december 2021 om 09:42 Partnercontent

Ede – Rekeningrijden komt eraan, elektrische auto’s nemen het Nederlandse wegennet over en niemand wordt gespaard. Dat is in ieder geval wel het plan! Zo betalen eigenaren van elektrische auto’s op dit moment geen wegenbelasting. Straks wel. En dat terwijl we in 2035 volledig over moeten zijn op een elektrische auto. We zijn al een eind op weg; zo heeft sinds eind 2020 al +- 40% van Nederland een elektrische auto! En dan te bedenken dat maar 27% van Nederland in 2019 elektrisch reed.

Als de cijfers zo blijven stijgen, kan het maar zo zijn dat eind 2021 50% van Nederland elektrisch rijdt. Zelfs in deze tijd, waarin er meer jong gebruikte auto’s ooit worden verkocht. Maar wat als het dan toch 2035 is, en we geen benzine meer hoeven tanken? Hebben we dan nog wel tankstations nodig? In Ede zijn er op moment van schrijven 18 tankstations. Maar zijn die vanaf 2035 nog nodig?

Laadpalen bij tankstations

Elektrische auto’s rijden op elektriciteit. Deze elektriciteit ‘tank’ je naar je auto door middel van een laadpaal. Nu heb je verschillende laadpalen; een snellaadpaal en een ‘normale’ laadpaal. De snellaadpaal staat vaak bij een tankstation aan de snelweg. Dit zijn overigens ook de duurste laadpalen. Hier betaal je al snel € 60 tot € 70 voor een relatief volle accu. Je betaalt meer, omdat je sneller kan laden. Heb je een laadpaal thuis? Dan ben je stukken goedkoper uit. De laadpaal thuis laadt je auto namelijk op via je eigen energienet. Die tarieven zijn een stuk voordeliger dan tarieven aan de snelweg. Vooral als je ’s nachts oplaadt. Met het daltarief ben je vaak nog goedkoper uit. Heb je zonnepanelen? Dan is het al helemaal mooi, want je kan je auto gewoon laden door middel van je zonnepanelen. Hoewel de thuislaadpalen populair zijn, blijft laden bij tankstations natuurlijk wel bestaan. Zeker voor de mensen die voor hun werk veel op de weg zitten of op vakantie gaan.

Wat gebeurt er met de ondergrondse benzineopslag?

Benzine wordt opgeslagen in een ondergrondse tank. Deze wordt gevuld door tankwagens. Door middel van een tankschacht wordt de benzine vanuit de tankwagen naar de opslag vervoerd. Die tankschachten worden gemaakt door partijen zoals TSE. Deze benzine-opslagen zijn gemaakt om enkel benzine in op te slaan. Maar wat als er in 2035 geen gebruik van gemaakt kan worden, omdat er geen benzine meer nodig is? Dan blijft er een tank over.

Ook als je lang genoeg niks doet met een tank, krijg je condens in je tank. Deze kun je prima bestrijden met een aquafighter, maar dat geldt alleen voor kleine machines! Wat moet je doen met een tank vol met water en benzine? De kans op verontreinigde grond ontstaat. Die grond moet gesaneerd worden, mocht je het weer willen gebruiken! En saneren is echt geen goedkoop grapje. Oftewel; wat gaan we doen met alle grond onder de tankstations?

Genoeg om over na te denken dus de komende jaren!

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie