Afbeelding
Pixabay

RIVM: stookalert in onder meer Gelderland

20 december 2021 om 13:27 Overig

EDE (ANP) Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een stookalert uitgegeven voor de provincie Gelderland. Het RIVM roept inwoners op om maandag geen hout te stoken. Het stookalert is ook uitgegeven in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland.

Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden ongunstig waardoor de rook blijft hangen. ,,Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. Mensen zijn nu meer thuis. Houd rekening met elkaar in deze tijd”, aldus het RIVM.

ONGEZOND Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.

De ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en een dunne onderste luchtlaag, zorgen ervoor dat de rook blijft hangen. Naar verwachting blijven de weersomstandigheden ook dinsdag ongunstig voor de verspreiding van rook. Er is dan opnieuw kans op een stookalert voor een aantal provincies in Nederland.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie